Національна школа суддів України

Практика застосування конкурентного права ЄС

26 лютого 2021 року в місті Києві Національна школа суддів України долучилася до п’ятиденного навчального онлайн-курсу з конкурентного права Європейського Союзу для суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, організованого у межах Проєкту ЄС “Право-Justice”.

Навчання відкрили суддя Верховного Суду у Касаційному господарському судді, секретар судової палати Тетяна Дроботова,  начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей та головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice” Анна Адамська-Галлант.

У своєму виступі Тетяна Фулей підкреслила, що однією з особливостей права ЄС є його пряма дія в національному праві держав-членів. Відповідно до принципу прямої дії право ЄС наділяє суб’єктивними правами та обов’язками не лише держав-членів, а й безпосередньо фізичних та юридичних осіб, які можуть захищати свої права, що гарантуються нормами права ЄС, шляхом подання позовів до судів держав-членів, тобто в рамках національної правової системи, а також безпосередньо в Суді ЄС. Це забезпечує більш ефективне застосування положень права ЄС загалом і є однією з таких ознак, на яку спирався Суд ЄС, коли визначав право ЄС як “новий правопорядок”. Так, ще у рішенні у справі 6/64 Costa v. ENEL, Суд підкреслив: “На відміну від звичайних міжнародних угод, Договір про Європейське економічне співтовариство створив свою власну правову систему, яка …стала невід’ємною частиною правових систем держав-членів і якої їх суди зобов’язані дотримуватися”.

Водночас, українським суддям бракує спеціальних знань щодо права ЄС. При цьому Угода про асоціацію між Україною та ЄС є частиною національного законодавства України, і ця Угода неодноразово застосовувалася Верховним Судом – наприклад, Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду під час розгляду та вирішення спорів аналізував і застосовував у разі доцільності статті 145 (рух капіталу) та 198 (реєстрація торговельних марок) Угоди про асоціацію, а предметом розгляду Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду в контексті застосування положень Угоди про асоціацію були, зокрема, питання оскарження рішень і діянь Державної митної служби та її органів щодо визначення митної вартості товару, адміністрування мита, визначення коду товару за УКТ ЗЕД, застосування спеціальних заходів щодо демпінгового та іншого імпорту та інші справи.

У ході п’ятиденного навчального курсу визнані національні та європейські науковці ознайомлять суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду з ідеологічними та теоретичними основами конкурентного права Європейського Союзу, судовою практикою щодо угод та у справах зі зловживанням монопольним (домінуючим) становищем, а також розкриють ключові питання правозастосування норм про захист економічної конкуренції конкурентним відомством (публічне правозастосування) та розкажуть про дієві механізми захисту від порушень конкуренції (приватне правозастосування).

 Від Національної школи суддів України участь у навчанні українських суддів також брала головний науковий співробітник відділу “Тестологічний центр” Галина Прокопанич.

Наступний із серії навчальний тренінг відбудеться 5 березня 2021 року.