Національна школа суддів України

Працівники апарату суду опановують новели цивільного процесуального законодавства

30 березня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України  провела семінар для працівників апарату Апеляційного суду міста Києва “Новели цивільного процесуального законодавства”.

Викладачем заходу запрошена суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко.

У ході інтерактивної лекції з використанням презентації Power Point слухачі розглянули теоретичні аспекти Цивільного процесуального кодексу України, зокрема, завдання та основні принципи цивільного судочинства та питання, що віднесені до юрисдикції загальних судів.

Значну увагу викладач приділила процесуальним строкам та особливостям визначення юрисдикції, оскільки нововведення саме у цих питаннях істотно впливають на строки судового розгляду цивільних справ.

Не залишилися поза увагою і нові форми проваджень та механізми запобігання зловживанню сторонами процесу процесуальними правами. Учасники дізналися про розширення способів доказування та судового захисту за новим процесуальним законодавством. Викладач розтлумачила поняття “електронні докази”, розповіла про порядок їх подання та дослідження.

Слухачі ознайомилися на семінарі з практичними особливостями роботи “електронного суду” та Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Олена Панченко обговорила з аудиторією порядок підготовки судових рішень у цивільних справах, особливості їх перегляду у апеляційному та касаційному порядку.

Жваву дискусію викликало питання судових витрат у цивільному процесі, зокрема новел у частині їх компенсації, порядку доказування розміру судових витрат, їх розподілу, забезпечення та попередньої оплати.

У підсумку семінару присутні мали можливість обмінятися своїми думками та баченням перспектив і переваг у застосуванні нового цивільного процесуального законодавства.