Національна школа суддів України

Працівники апарату суду вивчають антикорупційне законодавство

28 квітня 2015 року в місті Києві Національною школою суддів України спільно з Апеляційним судом міста Києва проведено одноденний семінар з працівниками апарату цього Суду на тему «Антикорупційне законодавство».

Боротьба з таким негативним явищем як корупція, шляхи, методи та способи її викорінення із нашого повсякденного життя є пріоритетним напрямком руху сучасної державної правової політики в Україні. Тому реформування системи запобігання і протидії корупції стало необхідністю в нашій державі, а досягнення успіху у цьому процесі є передумовою для формування у суспільстві довіри до влади, зростання економічного потенціалу держави, покращення добробуту громадян України.

Не залишається осторонь від розгляду цих питань сучасності і Національна школа суддів України.

Так, разом з керівництвом Апеляційного суду міста Києва Національною школою суддів України 28 квітня 2015 року в приміщенні Суду було організовано та проведено одноденний семінар на тему «Антикорупційне законодавство», в якому взяли участь працівники апарату цього ж Суду.

Із вступним словом семінар відкрила викладач, головний науковий співробітник Національної школи суддів України, доцент кафедри криміналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат юридичних наук  Наталія Миколаївна Ахтирська.

У ході семінару було детально розглянуто питання щодо основних аспектів реформи, спрямованої на докорінне змінення шляхів як боротьби з корупцією, так і її запобіганню, що розпочалася у 2011 році із прийняття низки законодавчих актів, серед яких ключовим став Закон України «Про засади запобігання і протидії корупції».

На високому професійному рівні було розкрито питання основних напрямків державної антикорупційної політики, що викладені у Національній антикорупційній стратегії на 2011 – 2015 роки, схваленій Указом Президента України від 21 жовтня 2011 року № 1001, та форми і методи реалізації Стратегії, котрі визначені у Державній програмі щодо запобігання і протидії корупції на 2011-2015 роки, яка затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 28 листопада 2011 року № 1240.  

Великий інтерес в учасників семінару викликало обговорення прийнятого Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення національного законодавства у відповідність із стандартами Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією», що набрав чинності 18 травня 2013 року, положення якого спрямовані на подальше удосконалення антикорупційного законодавства.


Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.