Національна школа суддів України

Права біженців та їхній захист

12 червня 2018 року в Національній школі суддів України для слухачів та слухачок однієї з груп спеціальної підготовки проводився тренінг “Розгляд справ, пов’язаних зі статусом біженця чи особи, яка потребує додаткового або тимчасового захисту, та з приводу видворення іноземців та осіб без громадянства”

Тренери Дмитро Гурін, Світлана Головчук та Тетяна Розваляєва обговорили з майбутніми суддями особливості застосування законодавства, що регулює питання, пов’язані зі статусом біженця чи особи, яка потребує додаткового або тимчасового захисту, та з приводу вислання іноземців та осіб без громадянства.  

У ході тренінгу були продемонстровані відеоролики, які в доступній  формі долучають слухачів і слухачок до теми біженці. Майбутні судді виконали такж практичні завдання, проаналізували за допомогою викладачів усі важливі аспекти правильного застосування законодавства, що регулює відповідні правовідносини. Отримані нові знання та навички допоможуть кандидатам та кандидаткам на посаду судді скласти всі необхідні тестування, стануть необхідними інструментами для вирішення справ відповідних категорій у ході майбутнього здійснення судочинства.

За результатами тренінгу майбутні судді  отримали нові знання щодо з’ясування та розуміння змісту принципів і норм права, які
регулюють правовідносини, пов’язані зі статусом біженця чи особи, яка потребує додаткового або тимчасового захисту, та з приводу видворення іноземців та осіб без громадянства. Вони будуть уміти:

- визначити спір зазначеної категорії за його предметом, підставами та суб’єктним складом

- перевірити підвідомчість та підсудність, застосоване матеріальне право, відповідність обраного способу захисту

- визначати коло учасників спору, предмет доказування та обставини, які підлягають доказуванню

- вирішити спір з дотриманням процесуальних норм права, зокрема розумних строків розгляду

- знаходити та застосовувати рішення Європейського суду

- прийняти справедливе, обґрунтоване та належним чином мотивоване рішення суду.