Національна школа суддів України

Права людини починаються з прав дитини

1–2 червня 2017 року, приєднуючись до міжнародної ініціативи привернення уваги до непорушення прав дитини, Львівське регіональне відділення проводить семінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів на тему: “Захист прав та інтересів дитини при здійсненні правосуддя з дотриманням міжнародних стандартів”.

Директор регіонального відділення Оксана Польна представила викладацький склад заходу, коротко проінформувала про програму семінару та розповіла про основні факти світової історії, які підкреслюють важливість дотримання прав дитини, зокрема в Україні. Також директор зазначила, що питання захисту прав дитини є одним із найвагоміших у сьогоденні, зважаючи на нові виклики, поставлені перед суспільством у зв’язку з політичними чи іншими чинниками, які безумовно впливають на рівень безпеки дитини в державі.

Семінар розпочато зі знайомства та висловлення очікувань від навчання. Наступним етапом заходу була лекція радника з питань прав людини та гендерної рівності, тренера в Консультативній місії Європейського Союзу Сарі Раутарінта з питань співпраці судів із психологами, соціальними службами, а також виправними інституціями у країнах Європейського Союзу. Психолог центру “Жіночі перспективи” Олена Кальбус розповіла про особливу роль психолога у вирішенні спорів між батьками та дітьми. Зі суддею Стрийського міськрайонного суду Вікторією Бучківською судді детально розглянули міжнародні способи захисту прав дитини, акцентуючи увагу на способах вирішення спорів, пов’язаних із міжнародним викраденням дітей.

Також для проведення семінару запрошено суддю у відставці Тетяну Гірник, професора Зориславу Ромовську, суддю Буського районного суду Ганну Шендрікову, начальника відділу у справах дітей Личаківської районної адміністрації Львівської міської ради Олександру Лотоцьку. Викладачі запропонують для розгляду питання щодо особливостей вирішення судових спорів у порядку глави 15 Сімейного кодексу України, обговорять з учасниками семінару проблемні питання при визначенні походження дитини за рішенням суду, право на батьківство за рішенням ЄСПЛ, особливості розгляду, вирішення справ про усиновлення дітей та захисту особистих немайнових прав дитини. Значну увагу буде приділено питанню щодо участі органів опіки та піклування у вирішенні спорів між батьками.

Інформаційний матеріал судді закріплять під час виконання практичних завдань. Окрім того, програмою семінару передбачено інтерактивне опитування учасників із використанням клікерів та супровід розгляду важливих питань відеороликами.