Національна школа суддів України

Права людини та глобальні виклики

1–2 липня 2021 року виконуюча обов’язки ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна, очільниці відділів Тетяна Фулей та Тетяна Пустовойтова, заступниці начальників відділів Тамара Закревська та Вікторія Семенюк узяли онлайн участь у щорічній конференції Програми Ради Європи HELP “Права людини та глобальні виклики”, яка організована під егідою головування Угорщини у Комітеті Міністрів Ради Європи.

Метою конференції було висвітлити позицію Програми Ради Європи з питань освіти з прав людини для фахівців–юристів (HELP) на поточні виклики, включаючи проблеми, які спричинені спалахом пандемії COVID-19 у світі.

Роботу конференції відкрили Надзвичайний і Повноважний посол, постійний представник Угорщини при Раді Європи Гаррі Алекс Руж, заступник Генерального Секретаря Ради Європи Бйорн Берже та посол, голова Делегації Європейського Союзу у Раді Європи Меглена Кунєва. Основним доповідачем фахової дискусії з тематики заходу виступив президент Європейського суду з прав людини, суддя Роберт Спано (Ісландія).

Перший день конференції було присвячено обговоренню питань щодо посилення впливу навчання з прав людини та покращення ефективної співпраці між усіма членами і партнерами мережі HELP. Зокрема, увага експертів та учасників була зосереджена на минулорічних досягненнях HELP, навчанні з питань справедливості та прав людини, обміні знаннями з судової практики ЄСПЛ, стратегії навчання суддів ЄС та географічному дискурсі досягнень HELP. Було відмічено, що Україна входить у п’ятірку країн–членів Ради Європи, які найактивніше використовують платформу онлайн–курсів HELP.

Окрім цього, у перший день було презентовано нові тематичні курси платформи HELP – з етики суддів, прокурорів та юристів; антикорупційний курс; кіберзлочини: Будапештська Конвенція;  з питань міжнародної співпраці з кримінальних питань, а також представлено кандидатів до Консультативної Ради Мережі HELP.

Другий день конференції проходив у форматі тематичних сесій та панельних дискусій на тему “HELP та здоров’я”. Для обговорення були обрані питання: “Біоетика:розвиток у часи COVID – 19”, “Конвенція MEDICRIME та курс HELP (“Конвенція Ради Європи з контрафактної медичної продукції та аналогічної злочинної діяльності, що загрожує охороні здоров'я”)”, “Соціальні права у часи COVID - 19; оновлений курс HELP з трудових прав”, “Мережа HELP: новини та найкращі практики”. У цій частині конференції також було представлено результати виборів до Консультативної Ради та Стратегію HELP з подальшого розвитку.

Продовженням роботи конференції став спеціальний тематичний захід “Навколишнє середовище та права людини”, у ході якого учасники та учасниці конференції мали змогу прослухати доповіді на тему: “HELP курс –Захист навколишнього середовища та права людини”, “Корпоративна відповідальність за  порушення: оновлений курс з бізнес тематики та прав людини”, “Поточна робота Ради Європи з питань захисту навколишнього середовища: встановлення стандартів та співпраця” та “Подальші кроки”.

Цьогорічна конференція проходила у змішаному офлайн–онлайн форматі та була відкритою для всіх суддівських шкіл, адвокатських асоціацій та представників міжнародних організацій–партнерів, які цікавляться роботою ключових проєктів Програми Ради Європи HELP та розробленими онлайн–курсами HELP.