Національна школа суддів України

Права людини – у центрі уваги тренінгу для суддів

13 листопада 2015 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить тренінг на тему: “Застосування Конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини (кримінальний аспект)” в рамках тижневої підготовки суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково.

Вітальними словами тренінг відкрив директор Одеського регіонального відділення Валерій Левенець.

Для проведення тренінгу запрошено суддю Южноукраїнського міського суду Миколаївської області Олену Волкову, адвоката, кандидата юридичних наук, доцента кафедри конституційного права та правосуддя Одеського національного університету імені І. І. Мечникова Катерину Кармазіну та суддю Одеського окружного адміністративного суду Оксану Бойко.

Тренінг було розпочато з демонстрації фільму “Про Європейський суд з прав людини”.

Під час тренінгу Олена Волкова розповіла про особливості  застосування статті 6 Конвенції у кримінальному аспекті та наглядно продемонструвала учасникам, як користуватися інформаційними ресурсами щодо практики ЄСПЛ: HUDOC, програми HELP, сайтами Міністерства юстиції України та Національної школи суддів України, а також дала оцінку обґрунтованості клопотань органів досудового слідства та втручання у права, гарантовані статтями 5 та 8 Конвенції.

Після теоретичної частини тренінгу судді виконали практичні завдання за матеріалами рішення ЄСПЛ у справах: “Заїченко проти України № 2”, “Кулік проти України”, “Кирпиченко проти України” та “Балицький проти України”.

Після закінчення тренінгу, з метою регулярного оцінювання та виявлення індивідуальних потреб судді, суддею-тренером було проведено анкетне оцінювання.

Повний текст програми  розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”