Національна школа суддів України

Права у світі праці: відкриття нового проєкту

11 вересня 2020 року on-line режимі відбулося відкриття проєкту «Права у світі праці: покращення дотримання Україною основних міжнародних трудових норм», що реалізовується Міжнародною організацією праці (МОП) за фінансової підтримки Уряду Канади, а також перше засідання його координаційного комітету. Участь у заходах взяла Тетяна Фулей, начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти. Міжнародну організацію праці представляли національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук та національний координатор Проєкту МОП Андрій Фіголь.

Метою Проєкту є надання технічної допомоги Україні в дотриманні своїх зобов’язань за міжнародними трудовими нормами з особливою увагою на основних принципах і правах у світі праці, зокрема, свободі асоціації та праві на ведення колективних переговорів.

Однією з цілей проєкту є підвищення спроможності національних суддів у застосуванні міжнародних трудових норм шляхом підвищення обізнаності та ознайомлення національних суддів з міжнародною судовою практикою та передовим досвідом їхніх колег щодо використання конвенцій МОП і рекомендацій наглядових органів МОП. Для досягнення цієї мети у межах співпраці Проєкту МОП та НШСУ планується розробка та проведення тренінгів для суддів стосовно основних принципів та трудових прав у світлі Конвенцій МОП, зокрема, до програми тренінгів заплановано включити вивчення Конвенції МОП №№ 87, 98, 100, 111, 158 та 190.

Представники МОП висловили наміри підписати меморандум про співпрацю між Національною школою суддів України та Тренінговим центром МОП (м. Турін, Італія). Слід зазначити, що НШСУ має подібну практику укладання подібних меморандумів з низкою закладів суддівської освіти та міжнародними організаціями, що сприяє зміцненню партнерських відносин та взаємному обміну досвідом.