Національна школа суддів України

Права й обов’язки працівників апарату суду

23–27 квітня 2018 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку старших секретарів, секретарів, головних і провідних спеціалістів місцевих та апеляційних судів.

Підготовку проходять 93 працівники апаратів місцевих та апеляційних судів.

Вітальними словами підготовку відкрив в. о. директора регіонального відділення Володимир Поплавський, який ознайомив слухачів із програмою і регламентом заходу та представив викладачів.

У ході підготовки суддя Ленінського районного суду м. Дніпропетровська Максим Таус зосередить увагу на розгляді основних положень судової реформи відповідно до Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015–2020 роки та напрямків реформування судової системи.

З особливостями надання правового захисту відповідно до Конвенції про правову допомогу та правові відносини з цивільних, сімейних і кримінальних справ та інших міжнародно-правових договорів України про правову допомогу ознайомить суддя Денис Шклярук.

Під час обговорення питання щодо інноваційних методів ведення діловодства керівник апарату суду Лілія Ткаченко зосередить увагу слухачів на особливостях роботи у програмі автоматизованої системи документообігу суду “Д-3”, на заповненні обліково-статистичних карток в електронному вигляді та на порядку складання внутрішнього опису документів справ.

Для проведення практичних занять щодо отримання навичок надання домедичної допомоги працівниками апарату суду запрошено лікарів із надання екстреної медичної допомоги КЗ “Дніпропетровської обласної клінічної лікарні імені І. І. Мечникова”.  

Суддя, кандидат юридичних наук Ірина Єдаменко обговорить із слухачами порядок виконання судових рішень (вироків, постанов, ухвал, судових наказів) і зупиниться на розгляді особливостей захисту гідності, честі та ділової репутації фізичної особи в судовому порядку.

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас розповість про запобігання ефекту професійного вигорання працівників апарату суду, покращення навичок комунікації в роботі з людьми з особливими потребами та зверне увагу на методики оптимізації робочого часу відповідно до основ тайм-менеджменту.

Керівник Дніпропетровського обласного об’єднання “Адвокат”, член Ради Спілки адвокатів України Світлана Торопчина-Агалакова проведе інтерактивну лекцію щодо проблеми взаємодії судів із засобами масової інформації із забезпечення об’єктивного й неупередженого висвітлення діяльності суду.

Доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Денис Голобородько особливу увагу приділить тлумаченню норм антикорупційного законодавства й електронному декларуванню.  

Суддя, кандидат юридичних наук Оксана Ярешко надасть цікаву і корисну інформацію щодо застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці та розповість про адаптацію національного законодавства до міжнародних норм і стандартів.

Актуальною для учасників підготовки буде інтерактивна лекція судді Тамари Юрлагіної про права й обов’язки, що покладаються на старших секретарів та секретарів суду, а також про судові виклики і повідомлення.

Доцент кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидат філологічних наук Неонілла Баракатова проведе практичне заняття з використанням роздаткового матеріалу, допоможе слухачам удосконалити знання правопису української мови та обговорить помилки, що трапляються під час підготовки ділових документів.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.