Національна школа суддів України

Право на повагу до приватного життя: межі права та способи його захисту

17 березня 2021 року Львівське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить тренінг в межах підготовки суддів окружних адміністративних судів. Темою тренінгу визначено: “Право на повагу до приватного і сімейного життя: застосування статті 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод”.

 Захід вітальним словом відкрила Львівського регіонального відділення Оксана Польна. Представила викладачів тренінгу – суддю Чернівецького окружного адміністративного суду Олега Анісімова та суддю Волинського окружного адміністративного суду Віктора Валюха. Зупинилась на організаційних моментах проведення заходу та передала слово керівниці відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України, заслуженій юристці України Тетяні Фулей.

Тетяна Фулей розповіла історію створення цього тренінгу, закцентувала увагу на важливості саме статті 8 Конвенції для суддів адміністративної юрисдикції. Поділилася інформацією про спеціалізовані курси по Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та висловила сподівання, що хоч цей тренінг виявився  менш впровадженим в навчальний процес порівняно з тренінгом щодо захисту права власності, але залишається не менш актуальним. Підкреслила, що пандемія, перетворивши домівки багатьох людей на офіси та робочі місця, наглядно ілюструє важливість прав, гарантованих статтею 8 Конвенції, тому необхідно глибоко аналізувати та звертати увагу на конвенційні стандарти при розгляді справ в адміністративній юрисдикції.

Цей тренінг – це скорочена онлайн-версія розробленого очного тренінгу, що розрахований на 1,5 робочі дні. Тема складна, але охоплює 4 сфери життя людини – приватне життя, сімейне життя, житло і кореспонденція. Під час роботи на тренінгу суддів матимуть можливість ще раз проаналізувати  терміни «втручання» та «пропорційність» застосованих заходів, тощо. Наприкінці Тетяна Іванівна наголосила, що цей тренінг зможе сформувати нові вказівники в роботі і допоможе при вирішенні неординарних, доволі складних справ.

Тетяна Фулей згадала про Стратегію розвитку суддівської освіти в Україні на 2021-2025 роки, що дає нові можливості щодо розробки навчальних курсів та запросила суддів долучатися до науково-викладацької діяльності.

Олег Анісімов привітав слухачів із початком роботи. Нагадав, що ст. 8 Конвенції стає вже не модою, а своєрідним акцентом в сьогоденні та побажав учасникам бути активними, що сприятиме кращому засвоєнню матеріалу.

Віктор Валюх привітав представників Національної школи суддів України та колег. Розповів про те, що для висвітлення на тренінгу обрано найбільш важливі та актуальні питання, зокрема, про право на безпечне довкілля.

Одним з найважливіших правил роботи на тренінгу, якого дотримано, є правило активної участі учасників. А саме значна увага приділяється інтерактивній роботі, дискусіям та обговоренням. Адже, як показує досвід, така форма навчання є найбільш ефективною.