Національна школа суддів України

Право на справедливий суд є ключовим правом людини

30 листопада 2017 року в місті Києві Національною школою суддів України в межах підготовки суддів місцевих загальних судів проведено семінар на тему: “Міжнародні стандарти судової практики. Забезпечення права на справедливий суд”, організований спільно з Харківською правозахисною групою за підтримки Комісії Європейської Спільноти.

Вітальними словами семінар розпочали начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький та правовий експерт Харківської правозахисної групи Наталія Охотнікова.

Іван Балаклицький зазначив, що тема семінару –  актуальна, оскільки саме право на справедливий суд є ключовим правом людини, основоположним елементом права в демократичній і правовій державі.

Тренерами семінару запрошено координатора регіональної мережі правової допомоги людям, охопленим епідемією ВІЛ–СНІД, Айгуль Муканову та правового експерта Харківської правозахисної групи Ганну Овдієнко.

У своєму виступі правовий експерт Наталія Охотнікова розповіла про підходи Європейського суду з прав людини щодо розгляду заяв про порушення їх права, передбаченого статтею 6 Європейської Конвенції з прав людини у кримінальних справах, а правовий експерт Ганна Овдієнко обговорила із суддями положення статті 5 Європейської Конвенції з прав людини щодо права на свободу. Особливу зацікавленість викликав огляд національного досвіду та європейської практики.

Айгуль Муканова детально зупинилась на розгляді важливого питання щодо неналежного надання медичної допомоги як жорстокого поводження відповідно до статті 3 Європейської Конвенції з прав людини та отриманні права на доступ до інформації та поширення конфіденційної інформації в контексті статті 8 Конвенції. У ході свого виступу вона звернула увагу на необхідність урахування розумного балансу інтересів особистості та суспільства.        

Обговорення визначених програмою семінару питань викликало жваві дискусії серед суддів місцевих загальних судів. Тренери та модератор надали вичерпні відповіді на всі поставленні учасниками запитання.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.