Національна школа суддів України

Право власності: європейський досвід та українські реалії

Право власності є одним із фундаментальних прав, гарантованих Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод і Конституцією України, а питання захисту права власності незмінно викликають посилену увагу суддів.  Ця проблематика стала предметом розгляду міжнародної конференції “Право власності: європейський досвід та українські реалії”, яка відбувалася у Верховному Суді України 22-23 жовтня 2015 року.


У конференції взяли участь проректор Володимир Мазурок, начальник відділу науково-методчиного забезпечення підготовки суддівського корпусу, кандидат юридичних наук Тетяна Фулей та судді, які розробляли курс “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини” (програма з права власності) для підготовки суддів цивільної, господарської та адміністративної спеціалізації у рамках співпраці Національної школи суддів України з проектом ОБСЄ “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя” за підтримки Уряду Канади.


Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк схвально оцінив зусилля Національної школи суддів України щодо розроблення курсу для підготовки суддів з цієї тематики та підтримав ініціативу щодо участі суддів-розробників цього курсу в роботі конференції.


Для розробки цього курсу підготовки суддів було проведено два засідання робочої групи (5-7 травня та 6-8 липня 2015 р.), у ході яких напрацьовано програму курсу, презентації та ситуативні завдання. Відтак, участь у конференції групи розробників важлива для подальшого ефективного змістовного наповнення та впровадження курсу для суддів “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини”.


Детальна інформація про хід роботи конференції розміщена на офіційному веб-сайті Верховного Суду України за посиланнями:


– Право власності захищається на найвищому рівні, однак не є абсолютним. За своєю правовою природою воно потребує регулювання з боку держави і може підлягати обмеженню, – Голова Верховного Суду України.


- Неможливість виконання судового рішення, винесеного на користь заявника, тлумачиться Європейським судом з прав людини як порушення права на мирне володіння майном, – професор кафедри цивільного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Наталія Кузнєцова.


– Правильне тлумачення фундаментальних засад захисту права власності згідно зі статтею 1 Першого протоколу до Конвенції з прав людини і основоположних свобод та застосування відповідної практики Європейського суду з прав людини стає поштовхом до правильного вирішення судами спорів на національному рівні, – Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк.