Національна школа суддів України

Правомірність позбавлення осіб власності за порушення митних правил

11 лютого 2019 року в Харківському регіональному відділенні для слухачів і слухачок спеціальної підготовки проведено тренінг з розгляду адміністративних справ про порушення митних правил.

Викладачами тренінгу були запрошені фахові судді з багаторічним стажем роботи Світлана Муратова та Євген Болибок.

Тренінг було розроблено з використанням сучасних інтерактивних методів підготовки та спрямований головним чином на отримання знань і суддівських навичок, необхідних для вирішення справ про порушення митних правил.

Викладачі зауважили, що соціальний контекст розгляду цієї категорії справ про адміністративні правопорушення полягає в розумінні ролі судді в питаннях конфіскації та правомірності позбавлення осіб власності за порушення митних правил. 

Майбутні судді за допомогою тренерів опанували стадії провадження у справах про порушення митних правил, адміністративна відповідальність за які передбачена Митним кодексом України, отримали фахові поради щодо застосування конфіскації грошових коштів за порушення митних правил “зеленого коридору”.

Для досягнення навчальних цілей у модулях тренінгу було передбачено мозкові штурми, презентації у форматі PowerPoint, виконання практичних завдань, перегляд відеороликів за темою тренінгу з наступним обговоренням, експрес–опитування за допомогою електронної системи клікерів, тематичні дискусії тощо.