Національна школа суддів України

Правова регламентація кваліфікації злочинів проти життя і здоров’я

9 грудня 2019 року в місті Тернополі Чернівецьким регіональним відділенням Національної  школи суддів України проведено загальноукраїнський семінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів на тему: “Проблемні питання кваліфікації злочинів проти життя та здоров’я. Правові позиції Верховного Суду ”.

Мета цього заходу – сформувати в суддів правильне  розуміння та забезпечення гарантування реалізації прав і свобод людини, ураховуючи пріоритет найвищої соціальної цінності – життя та здоров’я людини, недопущення порушення процесуальних та інших прав і свобод членів суспільства, прийняття формальних, необґрунтованих, несправедливих рішень.

Відкриваючи семінар, головна спеціалістка Чернівецького регіонального відділення Ганна Барабащук привітала учасників, ознайомила з метою, регламентом заходу й актуальними питаннями, передбаченими програмою,  та зауважила, що діяльність Національної школи суддів України спрямовано на підготовку висококваліфікованих суддівських кадрів зі своєчасним реагуванням на зміни в законодавстві й судовій практиці та врахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Розпочинаючи семінар, суддя у відставці Володимир Гандзюк відзначив актуальність  теми заходу та  висловив  вдячність учасникам  за їхню готовність здобувати нові професійні знання. Також викладач розповів про проблеми кримінально-правової  кваліфікації умисних злочинів проти життя, здоров’я  та правові позиції Верховного Суду з цього питання.

Суддя Першотравневого районного суду м. Чернівців Євген Нестеренко обговорив із колегами питання щодо гарантування реалізації прав і свобод людини.

Доповідь щодо новел кримінального законодавства крізь призму  Стамбульської  конвенції 2011 року презентувала доцентка кафедри кримінального права та процесу юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету, кандидатка юридичних наук Світлана Мазепа.

Також програмою  семінару  було передбачено  розгляд  актуальних  питань щодо  правової регламентації окремих кримінально-правових інститутів, які безпосередньо стосуються кваліфікації злочинів проти життя і здоров’я.

На завершення заходу судді поділилися враженнями, висловили свої побажання та пропозиції.