Національна школа суддів України

Правовий механізм захисту довкілля як складова національної безпекової політики України. Забезпечення доступу до екологічної інформації

25 березня 2021 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з Дніпропетровським окружним адміністративним судом проводить всеукраїнський семінар в онлан-режимі для суддів окружних та апеляційних адміністративних судів на тему: “Правовий механізм захисту довкілля як складова національної безпекової політики України. Забезпечення доступу до екологічної інформації”.

У вітальній промові директор регіонального відділення, Заслужений юрист України Олександр Мартиненко представив викладачів та зазначив, що метою семінару є формування єдиного бачення щодо застосування норм матеріального та процесуального права під час розгляду та вирішення цієї категорії справ, а також поглиблення рівня знань і навичок суддів з урегулювання таких спорів. А голова Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Андрій Коренев розповів про загальні положення щодо доступу громадськості до правосуддя з питань довкілля.

Для проведення інтерактивної лекції щодо правового механізму захисту довкілля як складової національної безпекової політики України, забезпечення доступу до екологічної інформації запрошено професора кафедри цивільного, господарського та екологічного права Національного технічного університету “Дніпровська політехніка”, доктора юридичних наук, професора Юлію Легезу.

В обговоренні актуальної практики Верховного Суду в спорах, що виникають у сфері захисту природного довкілля та екологічних прав брав участь високоповажний суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, доктор юридичних наук, доцент Ян Берназюк.

Застосування національними судами положень Орхуської конвенції у справах, що стосуються процедури оцінки впливу на довкілля було представлено суддею Дніпропетровського окружного адміністративного суду, доктором юридичних наук, професором Василем Ільковим.

Роль та завдання адміністративної юстиції у формуванні механізмів судового захисту при розгляді екологічних справ розкрила суддя Одеського апеляційного адміністративного суду, доктор педагогічних наук, кандидат юридичних наук Лариса Зуєва.

Практично значущими для учасників семінару були також виступи суддів Дніпропетровського і Запорізького окружних адміністративних судів - кандидата юридичних наук Ірини Верби щодо судової практики у справах зі спорів, що виникають у відносинах із забезпечення доступу до екологічної інформації, Олени Турової стосовно використання експертних знань в екологічних спорах в Україні та окремих країнах-членах ЄС, Олесі Артоуз щодо забезпечення позову у справах, що стосуються захисту довкілля,  кандидата юридичних наук, доцента Олександра Прасова стосовно права громадських організацій на представництво у суді екологічних інтересів суспільства з метою захисту порушених екологічних прав людини та громадянина.

Принципи легітимних очікувань в екологічних спорах та проблеми застосування національними судами практики Європейського суду з прав людини при вирішені зазначених спорів розповіла суддя Господарського суду Запорізької області, кандидат юридичних наук Оксана Ярешко.

У ході семінару судді-учасники поділилися думками і професійним досвідом та отримали відповіді на свої запитання.

Свої враження від участі у семінарі та побажання щодо тематики наступних заходів учасники семінару мали змогу висловити, заповнивши анкету зворотного зв’язку.

Кожному судді, який брав участь у семінарі, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.