Національна школа суддів України

Правовий захист внутрішньо переміщених осіб

4 лютого 2021 року в місті Києві проректорка Наталія Шукліна, очільниці відділів Тетяна Пустовойтова і Тетяна Фулей взяли участь в онлайн-засіданні Наглядової ради проєкту Ради Європи “Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень” (далі – Проєкт), який реалізується в межах Плану Дій Ради Європи для України на 2018–2022 роки.

Експертне засідання відкрили в.о. Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко, заступниця Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Голованчук, перший заступник Міністра соціальної політики Євген Котик. Модерувала роботу Наглядової ради міжнародна координаторка Проєкту, в. о. Голови Управління з питань незалежних інституцій з прав людини, Департамент правозахисної політики та співпраці, Генеральний директорат з прав людини та верховенства права, Рада Європи, м. Страсбург Лілія Гретарсдоттір.

У ході зустрічі команда Офісу Ради Європи в Україні та Проєкту – керівниця Ганна Христова, координатор з питань взаємодії з національними інституціями Сергій Марущенко та регіональний координатор Олексій Мурашкевич, докладно відзвітували про імплементацію проєкту РЄ “Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень” у 2018–2020, а також представили робочий план Проєкту на 2021 рік.

В подальшому ключові партнери, експерти та грантери Проєкту поінформували учасників онлайн-засідання про свою співпрацю з проєктом  Ради Європи “Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень” та реалізовані ініціативи в його межах протягом 2018–2020 років.

У виступі Наталія Шукліна зазначила, що співпраця Національної школи суддів України з проєктом Ради Європи “Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень” займає пріоритетне місце в навчальній діяльності установи. В рамках співробітництва було розроблено Дорожню карту щодо підвищення кваліфікації українських суддів з питань захисту та відновлення прав внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО). Зокрема, на початкових етапах співробітництва представники НШСУ долучилися до роботи міжнародної конференції Проєкту “Вдосконалення правової бази та тренінгових програм з питань внутрішнього переміщення осіб”. Надалі у межах співпраці було сплановано та проведено тренінг для тренерів “HELP курс з питань внутрішнього переміщення: сесія навчання для тренерів”, тематичні семінари у Києві, Одесі, Дніпрі за участю великої кількості суддів, переважна більшість з яких працюють на територіях з найбільшою концентрацією ВПО або самі мають такий статус. Також був реалізований дистанційний навчальний курс щодо забезпечення правового статусу внутрішньо переміщених осіб, що охопив майже 300 суддів місцевих судів, які здійснюють правосуддя саме за позовами ВПО, та організовано й успішно проведено Міжнародну регіональну конференцію високого рівня “Захист прав людини через суддівську освіту: кращі практики та удосконалення стандартів”, яка надала можливість українським суддям поглиблено ознайомитися з національною та міжнародною практикою щодо забезпечення прав і свобод громадян, які мають статус внутрішньо переміщених осіб.

Водночас проректорка відмітила, що Проект із початку збройного конфлікту на Сході України своєю активною діяльністю привернув увагу державних органів, судової влади та суспільства до проблем внутрішньо переміщених осіб, а також надав об’єктивну й реальну правову оцінку ситуації довкола цієї категорії громадян. Проект стимулював законодавця до прийняття відповідних нормативних актів щодо врегулювання правового статусу ВПО та осіб, що постраждали від конфлікту, а також підтримав українську владу у виконанні складних завдань пошуку довгострокових рішень для внутрішньо переміщених осіб.

Наприкінці засідання членам Наглядової ради Проєкту було запропоновано підготувати протягом тижня свої предметні пропозиції та рекомендації щодо зміни або доповнення робочого плану Проєкту на 2021 рік.