Національна школа суддів України

Презентація посібника для суддів

8 липня 2021 року Національна школа суддів України у співпраці з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) та програмою USAID “Нове правосуддя” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства міжнародних справ Канади та британської допомоги від уряду Великої Британії провела онлайн–презентацію навчального посібника для суддів “Огляд судової практики у справах про адміністративну і кримінальну відповідальність за порушення правил фінансування політичних партій та виборчих кампаній”.

Дистанційну презентацію розпочали Михайло Цуркан, начальник (директор) відділу “Тестологічний центр” та Роман Любченко, директор програм Міжнародної фундації виборчих систем IFES Україна.

Посібник для суддів включає огляд судової практики в адміністративних справах, пов’язаних з порушеннями фінансування політичних партій та виборчих кампаній. Він складається з двох розділів: порушення політичних процедур і процедур фінансування виборчих кампаній та порушення процедури звітності політичними партіями, партійними організаціями та кандидатами. Автори посібника проаналізували рішення адміністративних судів за останні три роки та виділили найактуальніші проблеми, що впливають на  ефективний розгляд зазначених справ.

Спікерами на онлайн–презентації виступили автори посібника – консультантка IFES з питань виборів та політичного фінансування Альона Шешеня та її колега Юлія Зальцберг, доцент кафедри Конституційного права України юридичного університету ім. Ярослава Мудрого Павло Романюк та асистент Богдан Мохончук.

В обговоренні посібника взяли участь суддя Кримінального касаційного суду у складі Верховного Суду Лев Кишакевич, представниця громадської організації ОПОРА Ольга Коцюруба та представник Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Балась.