Національна школа суддів України

Презентація проєкту професійного стандарту «Суддя»

7 червня 2024 року Національна школа суддів України узяла участь у презентації проєкту професійного стандарту «Суддя», що відбулась під егідою Асоціації правників України, яка за сприяння Програми USAID «Справедливість для всіх» реалізує проєкт «Підтримка реформи Класифікатора професій, розробка стандартів юридичної професії в Україні», і розробила цей проєкт.

Метою проєкту є подальша підтримка реформи Класифікатора професій ДК 003:2010 та розробка стандартів юридичних професій в Україні.

Це черговий захід  у рамках публічного громадського обговорення напрацювань  робочої групи щодо стандартів юридичної професії «Суддя», у якому взяли участь представники юридичної спільноти.

У програмі заходу:        окреслення етапів підготовки професійного стандарту та встановлених до цієї діяльності законодавчих вимог; мети підготовки професійного стандарту «Суддя»; презентація напрацювань робочої групи;       обговорення проблемних питань, що виникають у процесі підготовки цього професійного стандарту; обговорення пропозицій, коментарів та зауважень професійної спільноти.

 Зокрема, суддя у відставці Алла Лесько, презентуючи напрацювання робочої групи проєкту професійного стандарту «Суддя», зазначила внесок Національної школи суддів України в загальний доробок: окреслила зміни і доповнення НШСУ до  цього стандарту в частині назви документа, що підтверджує професійну кваліфікацію особи в НШСУ; здобуття професійної кваліфікації та професійного розвитку для вдосконалення (підтримання) професійної кваліфікації, у тому числі шляхом набуття нових / додаткових навичок / компетентностей; проходження підготовки для підтримання кваліфікації в НШСУ; регулярного оцінювання судді;   для професійного розвитку проходження курсів, навчання, визначених кваліфікаційним або дисциплінарним органом, для підвищення кваліфікації суддів, які тимчасово відсторонені від здійснення правосуддя; при проведенні підготовчого провадження здійснювати комунікацію з суддями та працівниками апарату суду.

Від Національної школи суддів України участь у заході узяли Оксана Шамрай, начальник відділу, кандидат юридичних наук, та Лілія Гуцал, директор Харківського регіонального відділення  НШСУ.

Публічне громадське обговорення професійного стандарту «Суддя» триває, перш ніж воно буде фіналізоване як оновлений стандарт цієї юридичної професії.