Національна школа суддів України

Презентація українського видання книги Тома Бінґема “Правовладдя”

14 червня 2024 року начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей взяла участь у презентації українського видання книги Тома Бінґема “Правовладдя” – ключової публікація у царині права, яка вийшла друком/стала можливою за підтримки Програми USAID “Справедливість для всіх”.

Книга висвітлює широке коло питань щодо ідеї правовладдя. В ній автор наголошує, що правовладдя – це не безплідна правнича доктрина, а основа справедливого суспільства, гарантія відповідальної влади і вагомий внесок до економічного зростання.

Захід присвячено презентації й поширенню цієї книги в перекладі українською з метою підвищення рівня обізнаності про ідею правовладдя, її розвиток та утвердження в середовищі українських правників – суддів, адвокатів, прокурорів, та інших представників правничої професії, законодавців, посадовців органів публічної влади, академічного кола та студентів. Переклад українською та видання книги забезпечила Програма USAID “Нове правосуддя” – попередниця Програми USAID “Справедливість для всіх”.

Основою книги, опублікованої у 2010 році, слугувала лекція “The Rule of Law”, яку Том Бінґем виголосив у Центрі публічного права Кембриджського університету, і уривок з якої був показаний під час презентації. Том Бінґем – видатний британський суддя, який першим за всі часи послідовно обіймав посади Голови цивільної колегії Апеляційного суду Англії та Вельсу, Голови відділення Королівської лави Високого суду правосуддя Англії і Вельсу та Головного лорда-судді Сполученого Королівства. Центр із правовладдя імені Бінґема був створений 2010 року в складі Британського інституту міжнародного й порівняльного права, щоб сприяти розвитку й утвердженню правовладдя.

Про внесок Тома Бінґема у зміцнення правовладдя у реаліях викликів розповіли під час презентації усі директори Центру правовладдя Тома Бінґема – перший директор сер Джефрі Джоуел, колишній директор Мюрей Гант та діючий директор Ян ван Жиль Сміт.

Під час модерованої дискусії, у якій взяли участі представники Конституційного та Верховного судів, академічної та адвокатської спільнот, відбувся обмін враженнями про книжку та її автора. У своєму виступі Т. Фулей пригадала, що звернула увагу на книгу Т. Бінґема у книгарні Ради Європи у Страсбурзі завдяки відгуку на обкладинці – “It’s explains, clearly, simply, powerfully, to a lay audience, what the rule of law means”, – що належав адвокатці, яка представляла в Європейському суді з прав людини заявницю у справі “Прітті проти Сполученого Королівства” (2002), і саме завдяки цій справі, задовго до доповіді Венеційської комісії (2011), вона дізналася про лорда Бінґема Корнхілського, який розглядав її на національному рівні. Доповідачка висловила думку, що книга Т. Бінґема відповідає вимогам канону, за аналогією з літературним каноном, вимоги до якого були висловлені літературознавцями при презентації 10 найкращих українських романів: щоб стати канонічним автором, потрібно не лише визнання серед академічних кіл, але також і вплив на наступні покоління. З цієї точки зору, книжка “The Rule of Law” Бінгема, безсумнівно, є тією, яка має значний вплив, щонайменше в Європі та в англомовному світі, і формує розуміння концепції the rule of law. Важливо, що вона вийшла в українському перекладі, бо вітчизняний законодавець, до прикладу, у ст. 6 КАС чи ст. 8 КПК сформулював дещо іншу концепцію. І якщо правовладдя, як зазначав і Т. Бінґем, і повторювали інші учасники презентації його книги, це своєрідна нова релігія – то ми маємо, метафорично висловлюючись, Євангеліє від Бінґема, видане українською мовою.

Участь у презентації взяли судді Конституційного Суду України, Верховного Суду, інших судів, представники Центру правовладдя Тома Бінґема (Лондон) та Венеційської комісії, члени Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Дорадчої групи експертів, науковці, представники Національної школи суддів України, Верховної Ради України, Офісу Президента України, Міністерства юстиції України, Офісу Генерального прокурора, Асоціації правників України, Центру дослідження верховенства права Національного університету “Києво-Могилянська академія”, правничих шкіл, проєктів міжнародної технічної допомоги, громадських організацій та ЗМІ.