Національна школа суддів України

Презентація українськомовної версії пошукової системи Європейського суду з прав людини HUDOC

5 листопада 2020 року виконуюча обов’язки ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна, начальниці відділів наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей та міжнародного співробітництва Тетяна Пустовойтова взяли участь у засіданні з нагоди офіційної презентації українського інтерфейсу для користувачів пошукової системи Європейського суду з прав людини HUDOC. Захід організований Європейським судом з прав людини у партнерстві з Міністерством юстиції України в межах проєкту Ради Європи “Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції України”.

З вітальним словом до учасників звернулися Директор відділу інформації та документації судової практики ЄСПЛ Ліф Берг, суддя ЄСПЛ від України Ганна Юдківська та заступниця голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко.

Спікерами презентації були заступник Міністра юстиції України – Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина, директор відділу, відповідального за HUDOC, Стефано Палерміті та експерт відділ HUDOC Руслан Хвощевський, які поінформували учасників про процес впровадження україномовної версії сайту Європейського суду з прав людини HUDOC як одного із напрямів співпраці з ЄСПЛ, системні можливості ресурсу (факти та цифри) та бази даних судової практики HUDOC, а також демо версію україномовної бази даних судової практики.

У процесі обговорення презентації Тетяна Фулей висловила пропозицію щодо стандартизації термінології текстів перекладу рішень в україномовному інтерфейсі пошукової системи HUDOC, що дозволить суттєво розширити можливості з пошуку потрібних рішень ЄСПЛ за ключовими словами та оптимізувати процес роботи з базами даних судової практики. Учасники засідання підтримали пропозицію і домовилися винести її найближчим часом на експертне обговорення.