Національна школа суддів України

Принцип невисилки в контексті міжнародного притулку

14 грудня 2021 року Національна школа суддів України спільно з громадською організацією “Десяте квітня” за підтримки Агентства ООН у справах біженців (UNHCR) провела семінар для суддів адміністративних та місцевих загальних судів “Принцип невисилки в контексті міжнародного притулку”.

Директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський  привітав учасників і ознайомив їх з програмою семінару.

Для проведення семінару запрошено президента Європейської палати Міжнародної асоціації суддів у сфері притулку та міграції, старшого суддю Вищого адміністративного суду Верховного Суду Республіки Словенія, суддю ad hoc Європейського суду з прав людини Бостіана Залара, суддю Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, доктора юридичних наук Олену Губську та суддю Одеського окружного адміністративного суду, кандидата юридичних наук Еллу Катаєву. Модератором семінару була  менеджер проєкту “Захист біженців і шукачів притулку в Одеському регіоні” Євгенія Булгакова.

Елла Катаєва розглянула із суддями принцип невисилки в контексті міжнародного притулку. Олена Губська ознайомила слухачів із національною практикою розгляду справ щодо примусового повернення, видворення та екстрадиції в контексті ст. ч. 1 ст. 31 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”.

Бостіан Залар запропонував для розгляду основоположні стандарти та критерії (порядок дій суду) щодо доступу до процедури притулку та їхній взаємозв'язок з принципом невислання та забороною колективного видворення відповідно до практики ЄСПЛ та права ЄС.

Учасники мали нагоду поділитися досвідом, отримати відповіді на питання, які виникли під час прослуховування лекцій.

За підсумками семінару кожен суддя отримав Сертифікат Національної школи суддів України.