Національна школа суддів України

Принципи належного державного управління

30 жовтня ректор Микола Оніщук та проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна взяли участь круглому столі «Принципи належного управління», який був організований проектом Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» спільно зі шведським урядовим агентством з питань миру, безпеки і розвитку Академією Фольке Бернадотта.

Під час круглого столу презентували україномовну версію посібника Ради Європи «Управління та Ви». В ньому викладені основні та процедурні принципи адміністративного права, що стосуються відносин між окремими особами і державними органами, та надані коментарі, підкріплені посиланнями на правові інструменти Ради Європи (конвенції, рекомендації та резолюції) й відповідне прецедентне право Європейського суду з прав людини.

Вітаючи учасників заходу ректор НШСУ Микола Оніщук зазначив, що презентований Радою Європи посібник — це чудова нагода вкотре обговорити питання стандартів державного управління в Україні, оскільки держава функціонує для людей і, апріорі, не може мати іншої мети, аніж реалізацію потреб та інтересів її громадян. Водночас державний апарат управління схильний шукати конкретику своєї місії, а тому права людей не рідко залишаються поза увагою держуправлінців. В кінці виступу ректор відзначив, що презентований Радою Європи посібник обов’язково буде залучений до навчальної програми Національної школи суддів України.

Керівник відділу правового співробітництва Департаменту правосуддя та правового співробітництва Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи (DG1) Саймон Тонеллі детально розповів про використання посібника в частині практики захисту прав та інтересів осіб у відносинах із владою.   

Міжнародний консультант Ради Європи, консультативний радник Офісу Генерального прокурора (Ірландія) Каролін Далі, у свою чергу, поділилась власним досвідом застосування принципів Ради Європи та висвітлила питання  удосконалення процесу прийняття рішень державними органами.

Учасниками круглого столу стали судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, судді апеляційних та місцевих адміністративних судів, адвокати, науковці, органи виконавчої влади України, представники громадських організацій, проектів міжнародної технічної допомоги та експерти Ради Європи.