Національна школа суддів України

Принципи суддівської етики міжнародний досвід та українські реалії

3–4 жовтня 2019 року в селищі Мигове Чернівецької області місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить періодичне навчання суддів місцевих загальних та апеляційних судів з метою підвищення рівня їхньої кваліфікації на  семінарі на тему: “Принципи суддівської етики відповідно до міжнародних стандартів та національного законодавства”.

Мета цього заходу – сформувати вміння обирати варіант поведінки, який дозволить судді проявляти: незалежність, у тому числі протистояння сторонньому впливу; компетентність, як прагнення до професійного самовдосконалення; неупередженість, як тактовність, уникнення дискримінації і позапроцесуальних стосунків з учасниками процесу та іншими особами, а також розвинути навички  взаємодіяти зі ЗМІ.

Відкриваючи семінар заступник директора Чернівецького регіонального відділення НШСУ Тетяна Аілінчій привітала учасників періодичного навчання та зауважила, що діяльність Національної школи суддів України спрямована на підготовку висококваліфікованих суддівських кадрів із своєчасним реагуванням на зміни в законодавстві й судовій практиці та врахуванням практики Європейського суду з прав людини, ознайомила суддів з метою, регламентом роботи заходу та актуальними питаннями, передбаченими програмою.

Вітальними промовами до учасників заходу звернулись: суддя у відставці – Єлизавета Ковтюк, суддя Чернівецького апеляційного суду – Ігор Лисак, суддя Шевченківського районного суду м. Чернівців, член Ради суддів України, комітету з питань комунікації з міжнародними організаціями, кандидат юридичних наук – Вікторія Чебан, суддя Черкаського  окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук – Лариса Трофімова. Запрошені викладачі у своїх виступах  відзначили актуальність  даного періодичного навчання, висловили  вдячність слухачам за їхню готовність здобувати нові професійні знання.

Захід відбувається за участі начальника відділу підготовки прокурорів з організації роботи в органах прокуратури та викладання професійної етики інституту спеціальної підготовки Національної академії прокуратури України, кандидата юридичних наук – Віктора Кощинця.

Семінар розпочався з мозкового штурму, модератором якого є  Лариса Трофімова під час якого слухачі висловлюють думки про необхідність дотримання правил поведінки судді в професійній та позасудовій діяльності.

Під час інтерактивної лекції з використанням презентації Power Point Єлизавета Ковтюк нагадала слухачам про європейські стандарти  суддівської етики та Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод.

Учасники семінару разом із Вікторією Чебан обговорюють: актуальні на сьогодні доповнення і зміни до Кодексу суддівської етики, незалежність і відповідальність судової системи як взаємопов’язані чинники  демократичного розвитку.

У перший день семінару Ігор Лисак нагадав суддям про етичний обов’язок судді – дотримання принципу гласності й відкритості судового розгляду, про організацію якісної внутрішньої та зовнішньої комунікації  суду.

Програмою  семінару  передбачено  розгляд  актуальних  питань щодо відповідальності суддів за  порушення норм  суддівської  етики, правил запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, етики спілкування учасників судового засідання, етики прямого та перехресного допиту свідка, потерпілого.

Протягом семінару слухачі обговорять значення органів суддівського самоврядування для незалежності судової гілки влади, ознайомляться з Канадським досвідом щодо навичок з управління та організації роботи судів.       

На завершення заходу судді поділяться враженнями і висловлять свої побажання, пропозиції, а також отримають Сертифікат Національної школи суддів України.