Національна школа суддів України

Пристосування стилю поведінки до вимог посади судді

7 червня 2021 року Національна школа суддів України за сприяння Програми USAID “Нове правосуддя” та у співпраці з Національним суддівським коледжем (Ріно, США) продовжила серію відкритих вебінарів для суддів, помічників суддів, працівників апарату суду та адвокатів з обговорення й обміну досвідом із американськими колегами актуальних питань повсякденної суддівської діяльності.

Черговий вебінар відкрили проректор Володимир Мазурок, заступниця керівника Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Нове Правосуддя” Наталія Петрова та менеджерка програм онлайн–навчання в Національному суддівському коледжі США Елізабет Морган–Бізлі.

Володимир Мазурок відмітив актуальність тематики  відкритих вебінарів та їх практичну корисність для представників української системи правосуддя. Проректор наголосив, що тема нинішнього заняття буде особливо цікавою не лише для діючих суддів і кандидатів на посаду судді, але й суддів у відставці, оскільки допоможе молодим суддям та їх старшим колегам актуалізувати свої знання та дізнатись про світові тенденції в питанні становлення судді й подальшого його професійного зростання.

“Становлення судді: інтерактивний вебінар для новопризначених суддів” провели Високоповажна Крісті Л. Гаррінгтон, суддя Окружного суду штату Південна Каліфорнія та Високоповажний Томас А. Зонай, суддя Вищого суду штату Вермонт. Під час спільної презентації судді із США розповіли слухачам і слухачкам про досвід пристосування стилю мислення та поведінки, сформовані на попередній роботі, до вимог посади судді. Крім того, викладачі зосередили увагу на етичних вимогах, яких необхідно дотримуватися після переходу з інших правничих посад на посаду судді й загальних аспектах керування судовими засіданнями та офісом судді, а також надали практичні поради щодо професійної поведінки судді з огляду на дотримання норм етики як у професійному, так і в особистому житті.

У ході вебінару також було зазначено, що Національна школа суддів України за підтримки Програми USAID “Нове правосуддя” активно розробляє та оновлює програми й посібники для суддів, кандидатів на посаду судді та працівників апаратів судів з питань суддівської етики, написання судових рішень, комунікації, лідерства тощо. Одним із таких посібників для кандидатів на посаду судді та суддів стало видання “Бути суддею”.

Загалом у вебінарі взяло участь понад 60 осіб – суддів, помічників суддів, працівників апаратів судів, адвокатів, експертів Програми USAID “Нове правосуддя”, тренерів Національної школи суддів України.

Наступний із серії онлайн–вебінарів щодо практики вирішення судових спорів відбудеться 9 червня 2021 року.