Національна школа суддів України

Пробація – підтримка на шляху змін

27 березня 2019 року кандидати та кандидатки на суддівські мантії ознайомились з роботою Державної установи “Центр пробації”.

У місті Харків ознайомчий візит розпочався в центральному офісі Філії Центру пробації в Харківській області та продовжився в районних відділах і секторі ювенальної пробації.

Пробація – це забезпечення безпеки суспільства шляхом запобігання вчиненню правопорушень. Для особи, яка вчинила правопорушення, пробація є можливістю змінитись без перебування в місцях позбавлення волі, це підтримка на шляху до змін. Для суспільства та держави переваги апробаційних процедур полягають у запобіганні вчинення повторних злочинів, зниженні кількості ув’язнених в місцях позбавлення волі, дотриманні міжнародних стандартів.

Саме про це йшла розмова керівництва і працівників структурних підрозділів Центру пробації зі слухачами та слухачками. З підготовлених презентаційних матеріалів майбутні судді дізнались про види пробації, її функції, роль і переваги.

Кандидатки та кандидати на посади суддів ознайомились з теоретичними аспектами й алгоритмом складання досудової доповіді, питаннями, що вирішуються судом у межах наглядової пробації, апробаційними програмами тощо.