Національна школа суддів України

Проблематика формування та функціонування інституту присяжних в Україні

22 січня 2021 року Чернівецьке регіональне відділення Національної школи суддів України провело онлайн семінар для суддів місцевих судів на тему: “Участь присяжних у здійсненні правосуддя. Розгляд кримінальних справ судом присяжних”. 

Семінар відкрила заступниця директора Чернівецького регіонального відділення Тетяна Аілінчій.

Провели навчальний захід суддя  Чернівецького апеляційного суду Галина Станковська, суддя Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, кандидат юридичних наук Ольга Чайкіна, суддя Першотравневого районного  суду м. Чернівців, кандидат юридичних наук Аліна Федіна.

 У своїх презентаціях доповідачі детально зупинилися на проблемних питаннях формування та функціонування інституту присяжних, на викликах сьогодення до удосконалення інституту присяжних в Україні.

Під час семінару судді обговорили вимоги, що пред’являються до присяжних, порядок відбору, підстави та порядок звільнення від виконання обов’язків, проблемні аспекти щодо  кримінального провадження за участі  присяжних.

Про науковий підхід до проблематики інституту присяжних в Україні розповіла доцент кафедри кримінального права юридичного факультету Чернівецького національного університету  ім. Ю. Федьковича, кандидат юридичних наук, правовий експерт Програми з реформування сектору юстиції “Нове правосуддя”, член робочої групи з розробки плану дій та законопроекту, спрямованих на покращення процесу залучення громадян як присяжних при відправленні  правосуддя(USAID), Олена Ющик.

Викладачі відповідали на всі запитання, що надходили під час інтерактивного навчального заходу.