Національна школа суддів України

Проблеми ефективного судового захисту в адміністративному судочинстві

1 листопада 2018 року в місті Києві Національною школою суддів України в межах підготовки суддів окружних адміністративних судів проведено тренінг на тему: “Проблеми ефективного судового захисту в адміністративному судочинстві”.

Вітальними словами тренінг розпочали начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький та викладач-науковий консультант відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Терлецький (модератор). Іван Балаклицький зазначив, що адміністративне судочинство завжди знаходиться на межі протистояння з органами інших гілок влади – законодавчої та виконавчої. Специфіка адміністративного судочинства полягає в тому, що будь-який найменший відступ від демократичних чи гуманістичних засад може призвести до обмеження прав людини, інтересів суспільства та заподіяння шкоди авторитету держави. У ході тренінгу судді здобудуть нові навички правильно винаходити та застосовувати способи ефективного захисту порушених прав та інтересів фізичних і юридичних осіб.

Олександр Терлецький окреслив мету, основні напрямки тренінгу, з’ясував очікування суддів від участі в заході та ознайомив їх з міжнародно-правовим досвідом адміністративного судочинства. Суддя Вищого адміністративного суду України у відставці Тетяна Розваляєва виступила з оглядом мети національного адміністративного судочинства, а суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду Тетяна Сапальова розглянула особливості застосування норм процесуального права з урахуванням предмету позову та з метою забезпечення судом ефективного захисту порушеного права. Суддя Одеського окружного адміністративного суду Оксана Бойко зосередила увагу суддів на обговоренні проблемних питань обрання ефективного способу судового захисту порушеного права. Тетяна Розваляєва (модератор) залучила суддів до обговорення відео “Рішення ВСУ 2004 року”, “мозкового штурму” і модерованої дискусії. Жваво пройшло виконання практичних завдань: “Які не типові способи захисту Ви застосовували з метою захисту порушеного права?” та “Написання резолютивної частини судового рішення”, які провела суддя Вищого адміністративного суду України Світлана Головчук (модератор). Цікава дискусія розгорнулась під час виступу Олександра Терлецького щодо шляхів вдосконалення (ефективності) судового захисту.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.