Національна школа суддів України

Проблеми розгляду справ про банкрутство юридичних осіб

23 травня 2024 року Одеське регіональне відділення провело всеукраїнський семінар для суддів і помічників суддів місцевих та апеляційних господарських судів “Актуальні проблеми розгляду справ про банкрутство юридичних  осіб”.

Захід відкрив директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський, який привітав учасників, ознайомив їх з особливостями онлайн-навчання, представив викладачів та побажав усім присутнім мирного дня й плідної роботи на семінарі.

Для проведення заходу запрошено суддю Великої Палати Верховного Суду Олександра Банаська; суддю, секретаря судової палати для розгляду справ про банкрутство  Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, кандидата юридичних наук Олега Васьковського; суддю Північного апеляційного господарського суду, доктора юридичних наук, професора Бориса Полякова; суддю Господарського суду Чернівецької області, доктора юридичних наук, професора Андрія Бутирського; доктора філософії в галузі права, докторанта Запорізького національного університету Родіона Полякова.

Модерувала семінар Лілія Грабован – суддя Господарського суду Одеської області, кандидат юридичних наук.

Упродовж заходу судді й помічники суддів ознайомилися з актуальною практикою Верховного Суду у справах про банкрутство; обговорили проблеми банкрутства державних підприємств та зловживання правами в процедурі банкрутства юридичних осіб. Викладачі розглянули окремі проблемні питання при розгляді справ про банкрутство юридичних осіб, основні тенденції розвитку відокремленого провадження у справах про банкрутство; звернули увагу на особливості банкрутства боржників, щодо яких запроваджено санкції. Учасники також ознайомились із поняттям транскордонної неспроможності.

Насичений матеріалом семінар завершився сесією відповідей на численні запитання суддів.