Національна школа суддів України

Проблемні аспекти змін до законодавчих актів, упроваджених у зв’язку з поширенням COVID-19

26 червня 2020 року Національною школою суддів України проведено онлайн семінар для суддів місцевих загальних та господарських судів “Зміни до ЦПК та ГПК України, впроваджені у зв’язку з поширенням  коронавірусної хвороби  (COVID-19)”.

Відкриваючи семінар, директор Чернівецького регіонального відділення Анатолій Огородник  зауважив, що діяльність Національної школи суддів України спрямовано на підготовку висококваліфікованих суддівських кадрів і Чернівецьке регіональне відділення працює у форматі онлайн та вживає заходів щодо безперервності процесу суддівської освіти.

У навчальному заході взяли участь судді місцевих загальних та господарських судів із 10 областей.

Семінар провели судді Чернівецького апеляційного суду Наталія Половінкіна й Ігор Лисак,  суддя господарського суду Чернівецької області Михайло Ніколаєв та суддя господарського суду Івано-Франківської області Олена Малєєва.

 У ході семінару Ігор Лисак  зосередив увагу колег  на проблемних аспектах застосування норм ЦПК під час розгляду цивільних справ відповідно до Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)”.

На питаннях заборони підвищення процентної ставки за кредитним договором у період  проведення в Україні заходів щодо запобігання виникнення, поширення і розповсюдження епідемій, пандемій, зокрема коронавірусної хвороби, детально зупинилась Наталія Половінкіна.

Михайло Ніколаєв ознайомив учасників та учасниць семінару зі змінами строків у господарському судочинстві, а Олена Малєєва презентувала тему “Процесуальний аспект визначення підвідомчості та підсудності земельних спорів. Проблеми визначення суб'єктного складу при розгляді земельних спорів”.         

Окрім того, у ході семінару судді розглянули такі питання:

-       Обов’язковість договорів оренди. Заходи щодо сплати орендної плати за    нерухомість

-       Порука як вид забезпечення виконання зобов’язань у кредитних    правовідносинах. Проблеми судової практики. Припинення поруки.

На завершення викладачі дали відповіді на всі запитання, що виникли в суддів під час онлайн семінару.