Національна школа суддів України

Проблемні питання касаційного розгляду господарських справ

5 жовтня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України у приміщенні Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду проводила семінар для помічників суддів цього ж суду на тему “Особливості застосування Господарського процесуального кодексу України під час розгляду господарських справ”.

Навчання проводила суддя, секретар судової палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук Тетяна Дроботова.

У ході інтерактивної лекції з презентацією Power Point викладач обговорила з учасниками проблемні питання та особливості застосування основних положень Господарського процесуального кодексу України під час здійснення касаційного провадження.

У першій частині семінару учасники пригадали підстави та порядок відкриття і закриття касаційного провадження у справі та визначені законодавством випадки відмови у відкритті такого провадження. Викладач навела приклади проблемних питань із власного професійного досвіду, які виникали на стадії вирішення питання про відкриття касаційного провадження.

Цікавою та змістовною була доповідь Тетяни Дроботової про підготовку справи до касаційного розгляду та межі розгляду справ судом касаційної інстанції.

Жваве обговорення присутніх в аудиторії викликав виступ судді щодо підстав та порядку передачі справи на розгляд палати, об’єднаної палати або Великої Палати Верховного Суду.

Підсумовуючи свій виступ, викладач поділилася з учасниками заходу судовою практикою Касаційного господарського суду з висвітлених питань.

Помічники суддів ознайомилися з конкретними прикладами проблемних питань та особливостей касаційного перегляду господарських справ, обговорили актуальні питання, отримали відповіді на запитання та почули корисні практичні рекомендації, які стануть їм у нагоді під час виконання своїх професійних обов’язків.