Національна школа суддів України

Проблемні питання при доказуванні в кримінальному провадженні

4 та 5 жовтня 2016 року в місті Львові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України в межах підготовки суддів місцевих загальних судів проводить тренінг на тему: “Докази і доказування в кримінальному провадженні”.

Тренінг відкрила директор Львівського регіонального відділення Оксана Польна. Роботу тренінгу було розпочато із знайомства з аудиторією,  у процесі якого встановлено правила роботи  під час тренінгу та очікування від нього.

Для проведення тренінгу викладачами запрошено суддю Апеляційного суду Закарпатської області Лілію Симаченко та суддів Апеляційного суду Львівської області Оксану Калиняк та Ігоря Стельмаха.

Відповідно до програми тренінгів слухачі розглянули фундаментальні принципи доказування у змагальній системі: поняття та види доказів,  джерела доказів, порядок отримання і закріплення доказів та принципи доказування у  практиці Європейського суду з прав людини.

Також предметом обговорення були правила оцінки доказів, застосування принципу верховенства права у процесі доказування та оцінки доказів, порушення прав особи під час збирання доказів та вплив цих порушень на їх допустимість та оцінку судом.

Окремий модуль тренінгу було присвячено викладенню обґрунтування та оцінці доказів у судових рішеннях, зокрема:

  • чітке  обґрунтування  та  аналіз – базові  вимоги  до     судових  рішень  та важливий аспект права на справедливий суд;
  • викладення мотивування щодо доказів при написанні обвинувального та виправдувального вироків;
  • особливості мотивування причин неврахування судом тих чи інших доказів;
  • можливість переоцінки доказів під час апеляційного перегляду.

У ході проведення заходу було використано   інтерактивні методи навчання: інтерактивні лекції, дискусії,  обговорення результатів практичного завдання, робота в малих групах, робота з фліп-чартами. Під час тренінгу судді пройшли  експрес-опитування за допомогою клікерів.