Національна школа суддів України

Проблемні питання призначення та проведення судових експертиз у кримінальних та цивільних справах

28 січня 2021 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України провело онлайн-семінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів на тему: “Проблемні питання призначення та проведення судових експертиз у кримінальних та цивільних справах”.

Вітальними словами семінар відкрив  директор Дніпровського регіонального відділення, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Олександр Мартиненко та старший експерт Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Йоні Лехтімакі.

Під час семінару суддя Київського районного суду міста Харкова, кандидат юридичних наук Світлана Муратова у своїй лекції висвітлила тему: “Сучасні особливості призначення та проведення судових експертиз у кримінальних справах та можливість використання висновку експерта як одного з видів доказів по справі. Допит експерта у кримінальному провадженні”.

Викладачі –  суддя Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Максим Ходаківський та головний спеціаліст Дніпровського регіонального відділення, суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Віра Гайдук презентували теми, пов’язані з проблемними питаннями призначення, підготовки, проведення судових експертиз у цивільних справах та питанням щодо рецензії на висновок експерта, процесуального статусу рецензії та судова практика.

Досвідчені експерти Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України –  перший заступник  директора інституту Алла Лисенко, старший науковий співробітник лабораторії криміналістичних досліджень Тетяна Ніколайчук, завідувач лабораторії інженерно-транспортних та технічних досліджень Вадим Чепурко та завідувач лабораторії інженерно-технічних досліджень Віталій Харченко розкрили теми щодо останніх змін у законодавстві про судову експертизу, особливості призначення та проведення, відмінності проведення в державних та приватних установах,  особливості проведення окремих видів криміналістичних досліджень, зокрема проведення судово-почеркознавчої експертизи та технічного дослідження документів, розповіли про автотехнічну експертизу та встановлення обставин дорожньо-транспортної пригоди, надали практичні рекомендації щодо підготовки необхідних документів та матеріалів для проведення автотехнічної експертизи, ознайомили з особливостями призначення і проведення в кримінальних і цивільних справах будівельно-технічної, оціночної-будівельної експертиз, а також проблемні аспекти призначення та проведення земельної-технічної і оціночної земельних судових експертиз, роз’яснення щодо проведення експертизи з питань землеустрою.

У ході навчального заходу судді обмінялися думками щодо висвітлених тем, а також обговорили проблемні питання, що виникають у повсякденній професійній діяльності суддів.

На завершення було проведено анкетне опитування учасників щодо якості та корисності семінару. Кожному судді, який брав участь у семінарі, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Повний текст програми семінару розміщено на  сайті Національної школи суддів України.