Національна школа суддів України

Проблемні питання розгляду спорів про відповідальність за неналежне виконання грошових зобов’язань були розглянуті на підготовці у Дніпропетровську

11 лютого 2015 року в місті Дніпропетровську Дніпропетровським регіональним відділенням спільно з господарським судом Дніпропетровської області проведено підготовку працівників апарату господарського суду Дніпропетровської області на тему: “Проблемні питання розгляду спорів про відповідальність за неналежне виконання грошових зобов’язань”.

Для проходження підготовки прибуло 24 працівника апарату господарського суду Дніпропетровської області.

Вітальними словами підготовку відкрили заступник голови господарського суду Дніпропетровської області Олег Васильєв та директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник.

Для проведення підготовки запрошено суддю господарського суду Дніпропетровської області Олександра Крижного.

На сьогодні є дуже важливим для працівників суду вивчити актуальні питання застосування законодавства про відповідальність за неналежне виконання грошових зобов’язань, види забезпечення виконання зобов’язання, договірні санкції. Розглянути порядок нарахування штрафних санкцій, відсотків річних, індексу інфляції, відсотків за користування чужими грошовими коштами, визначення строку (терміну) виконання зобов’язання. Також працівники суду обговорять питання співвідношення Цивільного кодексу України та Господарського кодексу України при вирішенні спорів, пов’язаних з неналежним виконанням грошових зобов’язань та практику застосування одночасного стягнення пені і штрафу за порушення грошового зобов’язання за договором. Застосування позовної давності.

Значна частина занять була присвячена вивченню правових висновків Верховного Суду України та проблемним питанням неоднакової практики застосування норм матеріального та процесуального права, підставам скасування рішень господарського суду Дніпропетровської області апеляційною та касаційною інстанціями.

Після закінчення підготовки кожному слухачу, який її пройшов, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.