Національна школа суддів України

Проблемні питання розгляду земельних спорів

2 грудня 2021 року в місті Києві Національна школа суддів України для суддів апеляційних господарських судів провела тренінг “Актуальні питання розгляду земельних спорів”. 

Вітальним словом тренінг відкрив модератор–викладач-координатор відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Олександр Потильчак, який акцентував увагу суддів апеляційних господарських судів на актуальності теми тренінгу. У виступі він зазначив, що метою заходу є отримання і поглиблення знань та практичних навичок, необхідних для ефективного вирішення судових спорів, які виникають із земельних правовідносин. 

Викладачі (тренери)–суддя Господарського суду Івано–Франківської області Олена Малєєва та суддя Господарського суду Тернопільської області Володимир Гевко під час презентації обговорили процесуальний аспект визначення підвідомчості та підсудності земельних спорів та розкрили проблеми визначення суб’єктного складу при розгляді земельних спорів. Вони також розглянули особливості вирішення заяв про забезпечення позову в земельних спорах. Доцільним для практичного застосування було обговорення найпоширеніших категорій спорів, що виникають із земельних правовідносин. Жвавий інтерес у слухацької аудиторії викликало опрацювання  кондикційного зобов’язання в земельних правовідносинах. 

Онлайн–тренінг насичений виконанням низки важливих практичних вправ, виконанням інтерактивних завдань та опрацюванням відповідей під час експрес–опитування. Судді обговорили проблемні питання, обмінялися думками та отримали вичерпні, фахові відповіді від викладачів (тренерів). 

Повний текст програми тренінгу розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.\