Національна школа суддів України

Проблемні питання судового розгляду в суді першої інстанції

11–15 червня 2018 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Кіровоградської та Луганської областей.

У вітальній промові директор регіонального відділення Олександр Мартиненко ознайомив із програмами підготовки та тренінгів, які буде проведені в її межах.

Активну участь у проведенні підготовки візьмуть судді Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду.

Розпочинаючи захід, Ольга Панченко розгляне із суддями проблемні питання дисциплінарної відповідальності, а Сергій Іванов обговорить розмежування компетенції між адміністративними, господарськими та місцевими загальними судами, а також способи захисту порушених прав, свобод та інтересів в адміністративному судочинстві при вирішенні соціальних спорів та основні новації Кодексу адміністративного судочинства України.

Інтерактивну лекцію щодо актуальних питань застосування міжнародних стандартів у сфері запобігання корупції та їх імплементації в національне законодавство проведе доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Денис Голобородько

Цікавою буде лекція судді у відставці Галини Маймур щодо окремих аспектів відшкодування моральної шкоди, яка також поділиться своїм досвідом у вирішенні цієї категорії спорів.  

Суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ірина Шаповалова розповість про проблемні питання судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції та судову практику щодо призначення покарань під час розгляду кримінальних справ.

У ході обговорення принципів верховенства права суддя господарського суду Запорізької області, кандидат юридичних наук Оксана Ярешко зупиниться на правових підставах застосування Конвенції та рішень Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя і проведе аналіз рішень ЄСПЛ, що набули статусу остаточного.

Головний лікар комунального закладу “Дніпропетровська клінічна психіатрична лікарня” Дніпропетровської обласної ради, кандидат медичних наук, заслужений лікар України Юрій Завалко під час інтерактивної лекції розповість про особливості проведення судово-психіатричних та судово-психологічних експертиз у кримінальних справах.

Судді Апеляційного суду Дніпропетровської області Тетяна Красвітна та Ніна Коваленко приділять увагу особливостям розгляду трудових спорів і поділяться досвідом розгляду справ щодо вчинення злочинів неповнолітніми, а суддя у відставці Олексій Осіян обговорить нові тенденції та особливості застосування Цивільно-процесуального кодексу України.

Також, у межах підготовки заплановано проведення тренінгу  “Особливості розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством”, для  проведення  якого запрошено  розробників курсу –  суддю Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Миколу Перекопського, директора департаменту правової, соціальної та гуманітарної допомоги громадської організації   “Ла Страда   Україна” Марину Легеньку,   суддівтренерів, які пройшли підготовку на тренінгу для викладання цього курсу,  суддю  Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Артема Олійника, суддю Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Мар'яна Мицака, суддю Синельниковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ганну Бондаренко, суддю  Верходніпровського районного суду  Дніпропетровської області Ольгу Шевченко.

Микола Перекопський та Марина Легенька ознайомлять з основним завданням тренінгу – поглибленням теоретичних знань з особливостей розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством, відповідно до міжнародних стандартів та розвиненням практичних навичок для вирішення проблемних ситуацій, які виникають під час розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством.

До тренінгу включено такі теми: “Міжнародні стандарти протидії домашньому насильству”, “Огляд практики Європейського суду з прав людини та Комітету з ліквідації дискримінації щодо жінок стосовно рішень, пов’язаних із домашнім насильством, міжнародні стандарти протидії домашньому насильству” та ін.

Програмою заходу також заплановано проведення  міні-лекцій, практичні завдання, експрес-опитування з використанням клікерів та модеровану дискусію.

Під час тренінгу судді навчаться правильно ідентифікувати домашнє насильство та його види, здійснювати ефективне гендерно-неупереджене правосуддя в цій категорії справ, застосовувати норми національного та міжнародного законодавства під час розгляду справ цієї категорії та написанні судових рішень.

Після завершення заходу судді–тренери проведуть анкетне оцінювання суддів за результатами тренінгу.

Також буде проведено анкетування учасників щодо якості та корисності проведення тренінгу та підготовки.

Повні тексти програм підготовки суддів, у тому числі на тренінгу, розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.