Національна школа суддів України

Проблемні питання застосування господарського судочинства

14–18 травня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих господарських судів.

Вітальною промовою підготовку відкрив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко. У своєму виступі проректор зазначив, що діяльність у Національній школі суддів України спрямовано на модернізацію підготовки висококваліфікованих суддівських кадрів зі своєчасним реагуванням на зміни в законодавстві й судовій практиці та врахуванням практики Європейського суду з прав людини. Тематику підготовки суддів місцевих господарських судів сформовано з урахуванням потреб суддів на підставі затверджених стандартизованих програм підготовки всіх категорій слухачів. Анатолій Костенко наголосив, що з урахуванням вимог  статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” у межах підготовки суддів місцевих господарських судів передбачено проведення тренінгів на теми: “Врегулювання спорів за участю судді в господарському судочинстві” (модератор – начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Ольга Шаповалова) та “Психологічна адаптація до суддівської діяльності” (модератор – начальник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат психологічних наук Ганна Савченко).

Програмою підготовки передбачено участь досвідчених діючих суддів та науковців, досвід і професійні знання яких сприятимуть підвищенню професійного рівня слухачів. Зокрема, суддя Вищого господарського суду України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Борис Грек зосередить увагу на особливостях застосування Господарського процесуального кодексу України (в редакції 2017 року). Також викладач обговорить із суддями важливе питання щодо норм зобов’язального права та зобов’язальних правовідносин. Суддя Вищого господарського суду України, кандидат юридичних наук Мальвіна Данилова обговорить із колегами проблемні питання поновлення позовної давності та висвітлить питання застосування Європейської конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини в господарському судочинстві та розгляду рішень ЄСПЛ проти України. Викладач Національної школи суддів України, доцент, кандидат філологічних наук Оксана Кабиш допоможе суддям поглибити знання з українського ділового мовлення та вдосконалити  мистецтво правового письма. Корисним для практичного застосування буде виконання суддями низки практичних завдань, які потребують знань з українського ділового мовлення за професійним спрямуванням. Суддя Верховного Суду у Касаційному  господарському суді, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Тетяна Дроботова зосередить увагу суддів на проблемних питаннях здійснення судового провадження під час розгляду справ  у суді першої інстанції за приписами ГПК України. Практично значущою також буде інтерактивна лекція з використанням презентації Тетяни Дроботової щодо застосування основних приписів земельного законодавства при розгляді справ господарськими судами та визначення правової позиції Верховного Суду України щодо дієвості способів захисту прав у частині оскаржень рішень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, які стосуються розпорядження земельною ділянкою (постанова ВСУ від 11.11.2014 справа № 21-405а14).

Окрім того, судді виконають  практичні завдання під час роботи в малих групах та обговорять результати їх виконання, обміняються досвідом, обміркують шляхи вирішення проблемних питань та отримають фахові поради і відповіді на всі свої запитання.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.