Національна школа суддів України

Проблемні питання застосування судової практики

7–11 лютого 2022 року Національна школа суддів України проводить онлайн–підготовку суддів місцевих загальних судів.

Підготовку відкрили проректор Наталія ШУКЛІНА та начальник відділу підготовки суддів Іван БАЛАКЛИЦЬКИЙ. Проректор у виступі зазначила, що Національна школа суддів України розпочинає п’ятиденний курс підготовки для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів. Програма підготовки інформаційно насичена, інтерактивна і практично орієнтована, розкриває нагальні  питання, які відповідають потребам суддів у вдосконаленні знань та включає оновлені матеріали, які сприятимуть не тільки підтриманню, а і підвищенню рівня кваліфікації суддів місцевих загальних судів. Для проведення підготовки запрошено суддю Конституційного Суду України, суддів Великої Палати Верховного Суду, Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді. До участі також запрошено досвідчених суддів місцевих загальних судів, які поділяться досвідом стосовно розгляду проблемних питань. Проректор наголосила, що відповідно до вимог чинного законодавства України та за традицією, в межах програми підготовки передбачено проведення тренінгів “Процесуальний строк як складова принципу правової визначеності” (модератор – начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) Олена УМНОВА) та “Особливості провадження щодо кримінальних проступків”. Іван БАЛАКЛИЦЬКИЙ звернув увагу суддівської аудиторії на дотримання організаційних аспектів під час проходження підготовки.

Програмою підготовки для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів передбачено обговорення кращих практик національного законодавства, обмін досвідом щодо здійснення компетентного судочинства.  

Онлайнову підготовку розпочала суддя Конституційного Суду України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Галина ЮРОВСЬКА, яка зосередить увагу суддів на актуальних питаннях щодо застосування юридичних позицій Конституційного Суду України при розгляді справ у судах загальної юрисдикції.

Одне з актуальних питань підготовки щодо відповідальності за порушення грошового зобов’язання розкриє суддя Великої Палати Верховного Суду Валентина СІМОНЕНКО.

Важливою для розгляду буде тема виступу судді Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, кандидата юридичних наук Алли ОЛІЙНИК стосовно критеріїв дотримання верховенства права відповідно до висновків Венеціанської комісії та застосування принципу верховенства права, яким керується суд при розгляді справ.

Обговорення питання щодо визнання правочину недійсним та правові наслідки недодержання сторонами при вчиненні правочину вимог закону буде предметом інтерактивної лекції радника Голови Верховної Ради України, кандидата юридичних наук, судді місцевого загального суду (2014-2020) Андрія НИЖНОГО.

Cуддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді, кандидат юридичних наук Сергій ФОМІН скерує колег до розгляду питання стосовно доказів та доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції та ознайомить суддівську аудиторію з практикою Верховного Суду. Викладач проведе огляд рішень ЄСПЛ “Чжан проти України”, “Бондар проти України”, “Якуба проти України”.

На розв’язанні низки проблемних питань щодо судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції і порядку здійснення підготовчого провадження та його ролі у забезпеченні ефективного і якісного розгляду кримінальних проваджень зосередить увагу суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Наталія МАРЧУК.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб (2014-2018), адвокат  Жанна ЛУК’ЯНЕНКО висвітлить питання застосування Європейської Конвенції з прав людини та  практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя та ознайомить суддівську аудиторію з рішеннями ЄСПЛ проти України.

Директор Харківського регіонального відділення Лілія ГУЦАЛ під час презентації розгляне гарантії права захисту власності в цивільному судочинстві відповідно до вимог національного законодавства України та в світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав і основоположних свобод та практики ЄСПЛ для суддів цивільної спеціалізації.

Тема виступу судді Шевченківського районного суду міста Києва Лариси РАДУЦЬКОЇ враховуватиме потреби суддів у вдосконаленні знань щодо розгляду клопотання про арешт майна.

Повний текст програми підготовки розміщений на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.