Національна школа суддів України

Продовження підготовки суддів Вищого антикорупційного суду

23 лютого 2021 року Національна школа суддів України продовжила онлайн-підготовку суддів Вищого антикорупційного суду.

Заняття другого дня зазначеної підготовки відкрив модератор – проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок.

До програми цього дня включено три сесії. У межах першої сесії був проведений інтерактивний вебінар: “Кібербезпека в Інтернеті”, у ході якого суддям було  надано знання, навички і практичні порад для “безпечного” використання мережі Інтернет і соціальних медіа. Викладачі, заступник начальника відділу науково–методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського самоврядування Олександр Іщенко та суддя Дергачівського районного суду Харківської області Владислав Овсянніков  під час заняття надали важливу інформацію для поглиблення знань і навичок про програмні засоби, які несуть підвищену загрозу для приватності користувача, скерували слухацьку аудиторію до дискусії стосовно застосування електронних доказів. Надана інформація викликала жваву заінтересованість суддів.  

Другу сесію було присвячено обговоренню кримінально–правових питань. Свої презентації зробив доцент кафедри судоустрою та прокурорської діяльності Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, кандидат юридичних наук Андрій Лапкін. Він розкрив проблеми спеціального досудового провадження та спеціального судового розгляду, акцентував увагу суддів на розгляді актуальних питань підслідності та підсудності у практиці Вищого антикорупційного суду, а також доказів і доказуванні у кримінальних провадженнях, підсудних Вищому антикорупційному суду.

У третій сесії було презентовано системно–структурні проблеми в системі кримінальної юстиції України в реалізації вимог статей 5 та 6 ЄКПЛ у національній судовій практиці. Доповідачем був голова відділу Департаменту виконання судових рішень Європейського суду з прав людини Ради Європи Павло Пушкар, який добре знаний у суддівському середовищі.

У розвиток попереднього спілкування із європейськими суддями, що розглядають справи про корупційні злочини та Сером Ентоні Хупером, про канадський досвід підходів до питань суддівської етики суддям Вищого антикорупційного суду розповіла суддя–директорка Національного судового інституту (Канада) Адель Кент. Національну школу суддів України з пані суддею і Національним судовим інститутом Канади пов’язують довготривалі плідні партнерські відносини в рамках уже трьох українсько–канадських проєктів, реалізованих в Україні.

У заключній частині онлайн–підготовки другого дня учасники обмінялися думками, а модератор підвів підсумки цього заняття.

24 лютого 2021 року судді Вищого антикорупційного суду будуть мати можливість спілкуватися з визнаними українськими та іноземними експертами, зокрема, суддями Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду.