Національна школа суддів України

Продовження співпраці в межах проєкту МАТРА “Судочинство та суспільство”

1 червня 2021 року в місті Києві начальниця відділу міжнародного співробітництва Тетяна Пустовойтова та головний спеціаліст відділу Тіна Міндрул зустрілися з керівницею проєкту МАТРА “Судочинство та суспільство” (далі – Проєкт) суддею Естер де Рой. Метою зустрічі було обговорення подальших кроків співпраці Національної школи суддів України і Проєкту.

Під час дискусії пані де Рой представила попередні результати роботи та презентувала підсумки відбору цільових судів для подальшої  співпраці в рамках Проєкту, що були обрані з урахуванням рекомендацій Національної школи суддів України, Ради суддів України, Посольства Королівства Нідерландів в Україні та аналізу команди Проєкту доступної інформації, а також наголосила на очікуванні співпраці з Національною школою суддів України у проведенні тренінгів та семінарів для суддів та працівників апарату судів за підтримки МАТРА із залученням кращого нідерландського досвіду та напрацювань пілотних судів.

Тетяна Пустовойтова відмітила важливість регіональної ініціативи попереднього проєкту МАТРА щодо розробки групою суддів, адвокатів і прокурорів Одеської області у співпраці з експертами з Нідерландів проекту правил організації ефективного кримінального та цивільного судочинства, досвід яких буде продовжено і розвинуто у чотирьох пілотних судах Києва, Київської області і Вінниці. НШСУ буде активно включатися у процес розвитку навчальних програм та підготовки суддів в напрямку покращення судового управління і підвищення рівня довіри до судової влади.

У підсумку сторони домовилися розпочати роботу з цільовими/модельними судами в рамках реалізації Проєкту.

Проєкт МАТРА “Судочинство та суспільство” реалізується в Україні протягом 20202024 років та підтримується грантовою програмою уряду Королівства Нідерландів через Центр міжнародного правового співробітництва. Національна школа суддів України є одним із ключових партнерів Проєкту, разом із такими судовими установами, як Вища рада правосуддя,  Рада суддів України та  Всеукраїнська асоціація адміністративних суддів. Метою Проєкту є підвищення професіоналізму суддів, сприяння суддівському самоврядуванню та покращення управління в судах.