Національна школа суддів України

Продовжується розробка курсу з кримінальних проваджень щодо домашнього насильства

27–28 лютого 2020 року Національна школа суддів України у співпраці з українсько-канадським проектом “Підтримка судової реформи” проводить засідання робочої групи з розробки навчального курсу для суддів “Практичні аспекти розгляду кримінальних проваджень з питань домашнього насильства”.

Проблема насильства в родині ще й досі залишається досить гострою для України незважаючи на те, що органами державної влади створюються необхідні умови для захисту постраждалих, попередження нових випадків насильства, притягнення кривдників до відповідальності, а також розбудови скоординованих політик на усіх рівнях. Під впливом загальносвітових тенденцій запобігання та протидії домашньому насильству українське законодавство зазнало суттєвих змін. Саме тому Національна школа суддів України продовжує працювати в цьому напрямку шляхом розробки відповідних навчальних курсів для суддів та кандидатів на посаду судді.

Новий навчальний курс для суддів має розкрити не тільки проблемні питання, що виникають у суддів місцевих судів у процесі розгляду справ про вчинення домашнього насильства (правове регулювання питань протидії домашньому насильству, порядок застосування обмежувальних приписів, обмежувальних та запобіжних заходів, особливості кваліфікації правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством, окремих питань розгляду кримінальних проваджень та питання щодо підготовки якісного судового рішення), а й поширити канадський досвід інтегрованого підходу до протидії насильства в сім’ї та результатів впровадження подібної системи, яка вже формується в пілотних регіонах України.

Співкерівниками навчального курсу є Наталія Шукліна та Єлизавета Ковтюк. Члени робочої групи: судді Віра Левко, Максим Кравченко, Олексій Тандир, Тетяна Шевиріна, Інна Шелест, Ганна Шендрікова, Сергій Єремейчук, працівники НШСУ Тетяна Фулей, Андрій Маслюк, Тетяна Пустовойтова та Вікторія Семенюк, від проекту “Підтримка судової реформи” Валентина Ростопіра, від ГО “Ла Страда Україна” Катерина Черепаха і Марина Легенька.