Національна школа суддів України

Продовжується серія відкритих вебінарів щодо дій судової влади в умовах пандемії

29 квітня 2020 року проведено вебінар “Медіація: ключові елементи успішних програм” – другий із серії відкритих вебінарів, організованих Національною школою суддів України у співпраці з Програмою USAID “Нове правосуддя” спільно з Національним суддівським коледжем у місті Рено (США), участь в якому взяли 129 осіб.

Відкриваючи вебінар, зі вступними промовами виступили Наталія Шукліна, проректор  Національної школи суддів України, Девід Вон, керівник Програми USAID “Нове правосуддя” та Джозеф Савьєр, директор з дистанційного навчання та розвитку викладацького складу Національного суддівського коледжу (США, Рено).

У своєму виступі Наталія Шукліна висловила подяку колегам з Національного суддівського коледжу, які щиро діляться американським досвідом, набутим в умовах пандемії, та Програмі USAID “Нове правосуддя”, яка завжди оперативно реагує на виклики. Також підкреслила зацікавленість в ознайомленні з принципами та практикою застосування медіації у США.

Медіація все ще залишається недостатньо зрозумілим і використовуваним методом вирішення спорів в Україні. Брак чіткої законодавчої та нормативно–правової бази щодо медіації також призвів до того, що суди неохоче беруть участь у таких процесах. Водночас, спалах пандемії COVID-19 і пов’язані вимоги щодо “соціального дистанціювання” змінюють спосіб надання судами послуг для громадськості, створивши можливості для заохочення використання медіації та побудови ефективної співпраці між суддями, персоналом суду та медіаторами.

Спікери на вебінарі були:

Ненсі Ніл Їнд, медіатор і фахівець із питань стратегічного управління спорами, яка з 1994 року долучилася до штату викладачів Національного суддівського коледжу.

Володимир Петренко, суддя Київського районного суду міста Одеси, суддя-спікер, член громадської організації “Асоціація слідчих суддів України”, активний учасник пілотного проекту “Медіація”, що реалізуються за підтримки USAID.

Луіза Романадзе, президент Української академії медіації, адвокат, медіатор (DAA), тренер.

Упродовж вебінару його учасники отримати базові знання та навички щодо:

  • визначення ключових елементів для розробки успішної програми медіації в суді;
  • застосовування основних принципів програми медіації для її успішної реалізації;
  • розуміння елементів медіації, принципу конфіденційності, критеріїв вибору медіатора, складових підготовки до медіації, а також елементів проведення медіації у віддаленому (онлайн) режимі.

Матеріали та запис вебінару можна переглянути за QR кодом https://bit.ly/2VMddk3

Наступний вебінар: Усвідомленість та зниження стресу у нинішні непрості часи відбудеться в четвер 30 квітня 2020 року о 16:00.