Національна школа суддів України

Проект Закону про відновлення довіри до судової системи України потребує доопрацювання

5 березня 2014 року відбувся обмін думками щодо проведення люстрації у судовій системі під час спільної зустріч представників проектів міжнародної технічної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права, та їх українських партнерів – представників суддівської спільноти та професійних громадських організацій. 

До розмови було запрошено громадського активіста Єгора Соболєва, уповноваженого Радою Всеукраїнського об’єднання «Майдан» очолити люстраційний комітет, який розповів про своє бачення роботи комітету та підходи до вироблення механізмів люстрації. Зустріч відбулася за ініціативи Проекту USAID  «Справедливе правосуддя».

Від Національної школи суддів України на зустрічі були присутні: ректор Микола Оніщук, проректор Наталія Шукліна і начальник відділу міжнародних зв‘язків Тетяна Пустовойтова.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук зазначив, що існує чіткий запит суспільства на очищення правоохоронних та судових органів від осіб, які заплямували себе умисним порушенням прав людини та принципів верховенства права у своїй діяльності, здійснюючи незаконні дії, а то і злочини, приймаючи неправомірні рішення. Водночас, ухвалюючи закон про люстрацію, діяти необхідно виважено, щоб не допустити помилок та не перетворити процес люстрації у зведення рахунків та покарання невинних. Аналізуючи проект Закону про відновлення довіри до судової системи України, підготовлений робочою групою, Микола Оніщук зауважив, що проект потребує суттєвого доопрацювання щодо визначення чітких критеріїв і процедури проведення перевірки діяльності суддів, включно з гарантіями належної правової процедури, запобігання зловживань тощо. Також важливо залучити до законотворчої роботи з цього питання кращих українських та світових експертів.