Національна школа суддів України

Професійна діяльність помічників суддів під час воєнного стану

3–7 червня 2024 року Національна школа суддів України проводить підготовку помічників суддів окружних та апеляційних адміністративних судів.

Навчальний захід відкрила заступник начальника відділу підготовки суддів Жанна Дмітрієва.

У проведенні підготовки беруть участь суддя Вищого адміністративного суду у відставці Олександр Ситников, судді Верховного Суду Ян Берназюк, Володимир Бевзенко, судді окружних адміністративних судів Олег Анісімов, Ганна Лебєдєва, Василь Ільков, Андрій Рищенко, Володимир Горбалінський, суддя Авдіївського міськрайонного суду Донецької області Олена Панченко, заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, доктор психологічних наук Андрій Маслюк, головний науковий співробітник відділу “Тестологічний центр” НШСУ Тетяна Богданевич, помічник голови Вищого антикорупційного суду Оксана Вознюк, помічник судді Великої Палати Верховного Суду Наталія Чубар, начальник відділу правового забезпечення розгляду звернень громадян та доступу до публічної інформації управління з організаційного забезпечення Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Артур Бугайчук, адвокати Едуард Сиромятников, Жанна Лук’яненко.

У перший день підготовки слухачі взяли участь у семінарі-практикумі “Профілактика професійного та емоційного вигорання помічника судді”.

Упродовж наступних днів підготовки помічники суддів поглиблять свої професійні знання та покращать практичні навички з питань етичних основ професійної діяльності, впливу на адміністративне судочинство Закону України “Про адміністративну процедуру”, правового регулювання конфлікту інтересів у сфері правосуддя. Розглянуть окремі питання, по’вязані з відкриттям провадження у справі, в контексті доступу до правосуддя (практичний аспект), строки в адміністративному судочинстві. Дізнаються про медіацію, як спосіб попередження і зменшення надмірного робочого навантаження в судах. Отримають практичні поради з питань сучасних правил функціонування ефективної команди.

Спільно з викладачами слухачі розглянуть актуальну практику Європейського суду з прав людини (адміністративний аспект) та мотивованість судового рішення як однієї із вимог якісного судового рішення.

Окрім того, програмою підготовки четвертого дня навчання передбачено участь помічників суддів у тренінгу “Доступ до публічної інформації. Особливості правозастосування та актуальна судова практика”, організованому спільно з відділом підготовки викладачів (тренерів).