Національна школа суддів України

Професійна етика працівників апаратів судів

2 грудня 2019 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення розпочало проведення тижневої підготовки старших секретарів, головних і провідних спеціалістів місцевих і апеляційних судів.

На початку проведення занять директорка Харківського регіонального відділення Валентина Коржик ознайомила слухачів і слухачок із регламентом проведення підготовки та відповіла на організаційні питання.

Доцент кафедри культурології Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, кандидат філологічних наук Василь Пивоваров розповів про етику ділового мовлення, складання процесуальних і службових документів, ознайомив із застосуванням нових правил у діловому мовленні, Для закріпленні отриманої інформації працівники апаратів судів виконували різноманітні індивідуальні  завдання.

Під керівництвом голови Люботинського міського суду Ірини Дем’яненко слухачки та слухачі ознайомляться із поняттям “тайм–менеджмент”, опанують методи планування, оптимізації робочого часу, формування ефективної команди.  Вони взяли участь у дискусії щодо професійної етики працівників апарату суду та особливостей спілкування працівників суду з маломобільними групами населення.

Головний  редактор видання “Держслужбовець” Андрій Мацокін  проведе інтерактивні заняття з вивчення основних положень Закону України “Про державну службу”, детально проаналізує вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на посади державних службовців. Викладач проінформує про новели законодавства “Про державну службу”.

Програмою підготовки передбачено виїзні заняття в місцеві суди міста Харкова, у ході яких  буде можливість ознайомитися з роботою  їхніх структурних підрозділів. Зазначені заняття проведуть голова суду Віктор Вікторов і керівник апарату суду Олена Безбородова. За допомогою працівників апарату суду Олени Сапожнікової, Оксани Самофал і Наталії Оріховської учасниці та учасники підготовки  вивчать порядок ведення архіву суду та шляхи вирішення актуальних питань організації прийому відвідувачів. Обговорять із колегами актуальні питання щодо формування та ведення номенклатури справ у суді, прийому громадян,  порядку видачі учасникам судових процесів копій судових рішень, інших документів і судових справ для ознайомлення.

Суддя Другого апеляційного адміністративного суду Михайло Гуцал на заняттях розповість про новели Закону України “Про запобігання корупції”, конфлікт інтересів і фінансовий контроль.

Про напрямки реформування судової системи, інновації в судочинстві, проекти нових кодексів, зміни до законодавства доповість суддя Лозівського міськрайонного суду Олексій Попов.

Психолог лабораторії психологічних та соціологічних досліджень Анастасія Горецька проведе зі слухачами та практичні заняття стосовно засобів запобігання  та подолання конфліктних ситуацій під час спілкування та взаємодії з відвідувачами суду.

Суддя Тетяна Штих зверне увагу на алгоритм дій працівників канцелярії суду під час випадків тиску з боку відвідувачів з метою схилення до вчинення тих чи інших дій, обговорить із старшими секретарями, головними та провідними спеціалістами судів вимоги нової редакції інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах.