Національна школа суддів України

Професійна підготовка секретарів судів та спеціалістів – на порядку денному

14-16 березня 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України за сприяння Апеляційного суду Київської області проводить підготовку секретарів та спеціалістів судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської і Чернігівської областей та міста Києва.

Важко переоцінити роль цієї категорії працівників апаратів судів у допомозі суддям у здійсненні правосуддя. Адже своєчасна підготовка залу судових засідань, подача відповідних матеріалів за запитом судді, забезпечення запису ходу судового засідання, забезпечення руху справ у суді – все це невід’ємні складові успішного проведення як судового засідання, так і іміджу та авторитету судової влади в цілому. Адже будь-який механізм складається з малих деталей, від правильної роботи яких залежить його робота. Без злагодженої роботи кожного гвинтика будь-який механізм перетвориться на купу брухту.

Щоб подібного не сталося з судовим процесом, професійна підготовка працівників апаратів судів має таке саме значення, як і робота будь-якого гвинтика. Чим більше знає людина – тим вона впевненіша у прийнятті правильного рішення, необхідного для забезпечення роботи судді.

Однак, крім вузькоспеціалізованого навчання працівників апаратів судів виникає потреба в їх підготовці за більш широкою програмою. Це стосується і ділового мовлення, і спілкування з людьми з обмеженими можливостями, і знання антикорупційного законодавства та багато іншого. Також не менш важливим питанням є навчання працівників апаратів судів наданню домедичної допомоги.

Викладачі, запрошені для проведення підготовки, в інтерактивній формі ознайомили слухачів з тими проблемами сучасності, що постають перед працівниками апаратів судів, вказали на шляхи розв’язання таких проблем чи виходу із складних ситуацій.

Так,  Наталія Ахтирська розповіла про актуальність запровадження в Україні міжнародних стандартів антикорупційного законодавства.

Про методику оптимізації робочого часу, побудову стратегії кар’єрного зростання та саморозвитку працівники апаратів судів дізналися під час виступу Олени Панченко.

На практичному занятті Івана Павлишина, працюючи в малих групах, працівники апаратів судів навчилися надавати домедичну допомогу відвідувачам, приведенню потерпілої особи у відновне положення до прибуття бригади швидкої допомоги, розрізняти перші ознаки інфаркту, інсульту, епілепсії, дізналися про рани різної класифікації та кровотечі.

Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі Підготовка.