Національна школа суддів України

Професійне зростання секретарів судового засідання господарських судів

З 25 по 27 травня 2015 року в місті Києві Національною школою суддів України проводилась підготовка секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської, Чернігівської областей та міста Києва.

Для проведення підготовки викладачами було запрошено суддю Господарського суду Житомирської області Альону Шніт, суддю Авдіївського міського суду Донецької області Олену Панченко, викладача Національної школи суддів України, доцента кафедри культури української мови Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Оксану Кабиш, головного наукового співробітника Національної школи суддів України, доцента кафедри правосуддя Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидата юридичних наук Наталію Ахтирську, начальника управління забезпечення другої судової палати Вищого господарського суду України Лесю Зуєвич, помічника судді Вищого господарського суду України Інну Коваленко.

Доповідь Альони Шніт була присвячена актуальним темам щодо процесуальних строків та процесуальних документів, подання позову, форми і змісту позовної заяви, застосування заходів забезпечення позову, порядку обчислення процесуальних строків у господарському процесі, а також питання, які виникають у господарському процесі при продовженні строків вирішення спорів за заявами сторін, докази та доказування в господарському судочинстві, питання формалізації електронних доказів у господарському процесі.


Корисними мають стати на практиці поради Оксани Кабиш стосовно офіційно-ділового спілкування, а саме: вибору слів та їхніх форм; як зробити своє мовлення точним, логічним, багатим і доречним. Особливу увагу було приділено найпоширенішим помилкам, що трапляються у професійній мові слухачів та надані рекомендацій щодо усунення таких помилок. Зосереджено увагу на складанні й оформленні організаційно-розпорядчих судових документів, правильному формулюванню офіційних назв організацій, їхніх підрозділів, керівних посад.
 

Інна Коваленко присвятила свою доповідь основним вимогам процесуальних документів, що ухвалюються господарським судом, дотриманню строків надіслання процесуальних документів, здійсненню контролю за станом зупинених справ, а також направленню на виконання рішень, ухвал, постанов, окремої ухвали в господарському судочинстві, перегляду рішення, ухвали, постанови господарського суду за нововиявленими обставинами, перегляду судових рішень в апеляційному та касаційному порядках, апеляційному оскарженню ухвал місцевих господарських судів, процесуальному статусу особи, яка не будучи стороною у справі, подала скаргу на судове рішення. Достатньо уваги було приділено також і судовій практиці.

Велику зацікавленість у слухачів викликала доповідь Наталії Ахтирської. Викладач ознайомила слухачів з новелами антикорупційного законодавства, привела приклади з практики застосування його окремих положень, розповіла про перспективи України в подальшій боротьбі з таким негативним явищем, як корупція. 

Слухачам, які прийняли участь у трьохденній підготовці працівників апаратів судів, по закінченню навчання були вручені Сертифікати Національної школи суддів України.


Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі Підготовка.