Національна школа суддів України

Професійне зростання суддів: робота над інструментами стимулювання триває

2 квітня 2015 року в Національній школі суддів України відбулася зустріч з міжнародними та національними експертами, присвячена питанням розробки положень та методології здійснення оцінювання суддів.



Під час зустрічі було обговорено законодавчі зміни підходів до підготовки суддівських кадрів, запровадження  кваліфікаційного та регулярного оцінювання суддів. Зокрема, значну увагу було звернуто до об’єктивності та суб’єктивності критеріїв такого оцінювання.

 Проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок повідомив експертів про діяльність робочої групи з підготовки анкети оцінювання судді, яку має заповнювати викладач за результатами тренінгу . Співпраця у цьому напрямку із Інститутом педагогіки Національної академії педагогічних наук України має своїм результатом напрацювання, які вже були апробовані  в ході тренінгів для суддів, проведених у межах підготовки, – зазначив Володимир Мазурок.

Предметом обговорення з експертами була також розробка  методологічних матеріалів для тренерів, які б забезпечили єдність підходів регулярного оцінювання суддів.

 Окремо дискутувалась тема запровадження проведення курсів підготовки для підвищення кваліфікації суддів, які тимчасово відсторонені від здійснення правосуддя за рішенням дисциплінарного органу.

Міжнародні та національні експерти висловили готовність до співпраці у сфері впровадження  інституту регулярного оцінювання. Тож спільними зусиллями вдасться створити механізми й інструменти, які дозволять  виявляти індивідуальні потреби судді щодо вдосконалення, стимулювання його до підтримання належного рівня кваліфікації та професійного зростання.