Національна школа суддів України

Професійний рівень підвищують працівники апаратів судів

Відповідно до вимог Закону України “Про охорону праці” в  судах України всіх інстанцій та юрисдикцій створено відповідні служби з охорони праці чи визначено відповідальних осіб за охорону праці та техніку безпеки із числа працівників апаратів судів.

 Оскільки навчання з цієї тематики раніше не проводилося, виникла необхідність у його започаткуванні з метою однакового розуміння, виконання та застосування нормативно-правових актів, що регулюють питання охорони праці та техніки безпеки.

Відділом підготовки працівників апаратів судів за допомогою моніторингу потреб із необхідної та конкретної тематики було розроблено навчальну програму для проведення семінару для працівників апаратів судів на тему: “Організація охорони праці в судах”, який 26 травня 2017 року буде проведено на базі Апеляційного суду Київської області.

Для проведення семінару викладачами запрошено заступника начальника територіального управління Державної судової адміністрації в місті Києві, голову громадської організації “Інститут судового менеджменту” Наталію Чумак та заступника керівника Департаменту правової роботи і охорони праці Федерації професійних спілок України Валентину Маціяшко.

Розпочне семінар  Наталія Чумак із розгляду актуальних питань щодо організації роботи служби з охорони праці в апараті суду. Викладач ознайомить із завданнями та особливостями роботи відповідальної особи за охорону праці та техніку безпеки.  Не буде залишено поза увагою і обов’язки роботодавця у сфері охорони праці, його повноваження у процесі розслідування, обліку та оформлення нещасних випадків у суді. Наталія Чумак зверне увагу на важливість аналізу порушень техніки безпеки й усунення причин їх виникнення та поділиться досвідом із розробки та практичної реалізації заходів щодо запобігання нещасним випадкам у судах.

Разом з Валентином Маціяшко слухачі розглянуть основні законодавчі акти з охорони праці, обговорять основні нормативи з техніки безпеки  та охорони праці в суді. Викладач розповість про характеристики вступного, первинного, повторного та позапланового інструктажів для працівників суду,  обговорить із аудиторією особливості охорони праці жінок. Окрему увагу буде приділено питанням щодо відповідальності посадових осіб роботодавця за порушення норм законодавства з охорони праці.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України.