Національна школа суддів України

Професійний розвиток помічників суддів

5–9 листопада 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку помічників суддів і консультантів місцевих загальних та апеляційних судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської, Чернігівської областей  та міста Києва.

Вітальною промовою підготовку відкрив начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Національної школи суддів України Віктор Лисак.

У ході підготовки помічники суддів обговорять ряд актуальних в умовах сьогодення тем для судової влади. Проведуть захід провідні правники України, які зосередять увагу слухачів на актуальних правових аспектах та забезпечать зворотний зв’язок під час інтерактивних лекцій.

Керівник департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду, кандидат юридичних наук  Расім Бабанли розповість про особливості застосування  практики Європейського суду з прав людини у кримінальному провадженні.

Суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко залучить до обговорення актуальних питань застосування Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини у цивільному судочинстві.

Професор кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України, кандидат юридичних наук, доцент Ростислав Марчук розгляне питання правового регулювання конфлікту інтересів у сфері правосуддя.

 Редактор відділу юридичної практики ТОВ редакції газети “Закон і Бізнес” кандидат юридичних наук Катерина Бєляєва обговорить важливе питання щодо  співпраці помічника судді із прес-секретарем суду та суддею-спікером, зосередивши увагу помічників суддів на методиці комунікативної діяльності та професійних діях під час несподіваного інтерв’ю з представниками ЗМІ.

Доцільним для використання в роботі буде виступ  головного наукового співробітника відділу викладачів (тренерів) Оксани Кабиш щодо особливостей правопису із врахуванням змін та доповнень до сучасного ділового стилю під час складання проектів судових рішень.  

Експерт із правових питань, адвокат, кандидат юридичних наук Ганна Маляр запропонує простежити особливості прийняття рішень судами України в умовах політичної нестабільності та розкриє проблемні питання в  новелах чинного законодавства України.

Корисним для практичного застосування буде виконання помічниками суддів та консультантами низки практичних завдань  професора кафедри  парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії управління при Перезидентові України, доктора наук з державного управління, професора Людмили Пашко з важливої теми щодо запобігання професійного вигорання в діяльності працівників апарату суду.

Про роль судової експертизи, питання її призначення і проведення, напрямки розвитку в контексті новел чинного законодавства слухачі дізнаються під час виступу директора Центру судових експертиз “Альтернатива” Олександра Крутя.

Завершить підготовку суддя Київського апеляційного суду Юрій Трясун, який обговорить із працівниками апаратів судів написання судових рішень у контексті Кримінального процесуального кодексу України та оцінку доказів у кримінальному процесі.

Інтерактивні лекції щодо актуальних питань у професійній діяльності помічників суддів та консультантів, а також щодо напрямків реформування законодавства викличуть жваві дискусії серед учасників підготовки. Під час навчання помічники суддів поглиблять, удосконалять знання та обміняються професійним досвідом.