Національна школа суддів України

Проходження державної служби в судах

7-11 лютого 2022 року Національна школа суддів України проводить підготовку та підвищення рівня кваліфікації старших секретарів, секретарів, головних і провідних спеціалістів місцевих та апеляційних судів.

Підготовку відкрив  директор Дніпровського регіонального відділення, суддя у відставці, заслужений юрист України Олександр Мартиненко, який привітав учасників та побажав успіхів у поглибленні професійних знань, умінь і навичок, а також ознайомив із тематикою програми.

Суддя Покровського районного суду Дніпропетровської області, кандидат юридичних наук Ірина Єдаменко висвітлить тему щодо європейської системи захисту прав людини і тему про дотримання правил трудового розпорядку для державних службовців.

Професор кафедри цивільного, господарського та екологічного права Інституту гуманітарних і соціальних наук НТУ “Дніпровська політехніка”, доктор юридичних наук, доцент Ганна Блінова зупиниться на питаннях дотримання вимог антикорупційного законодавства та роз’яснила практичні аспекти заповнення декларацій.

Про  вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на посади державної служби в апараті суду розповість директор відділу “Вінницький навчальний центр” Національної школи суддів України, доктор юридичних наук  Олена Мілієнко.

Суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ганна Майна залучить учасників до обговорення правил ведення діловодства в судах і надасть роз’яснення щодо основних змін у вимогах до оформлення документів відповідно до ДСТУ 4163:2020.

Під час лекції судді Галицького районного суду міста Львова Катерини Котельви слухачі отримають інформацію про порядок компенсації судових витрат стороні судового провадження і механізм порядку виконання рішень судів про стягнення судового збору на користь держави.

Корисним для професійного зростання буде виступ начальника відділу супроводу онлайн-сервісів Департаменту централізованого адміністрування мереж та системного супроводу Державного підприємства “Інформаційні судові системи” Вадима Коваля стосовно Концепції побудови Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) та роботи в модулях “Електронний суд”, “Електронне діловодство”, “Автоматизований розподіл”, “Електронний кабінет”, а також щодо вирішення проблемних питань обміну електронними документами між судом і учасниками судового процесу за допомогою підсистеми “Електронний суд”.

Суддя Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Михайло Зімін ознайомить із принципами функціонування мережі Інтернет та надасть слухачам практичні поради щодо дотримання правил безпеки працівниками апарату суду під час роботи в мережі Інтернет.

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Ганна Кадникова обговорить гендерні аспекти в організації роботи суду.

Головний спеціаліст відділу “Вінницький навчальний центр” Національної школи суддів України Олена Хавлюк проведе лекції та практичні заняття щодо українського ділового мовлення і основних змін українського правопису.

Суддя Самарського районного суду міста Дніпропетровська Оксана Поштаренко розкриє актуальні питання застосування законодавства з питань протидії домашньому насильству.

Про керування стресом, психологічні особливості протидії маніпуляції в діяльності працівників апаратів судів і тайм-менеджмент слухачі дізнаються з лекцій доцента кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидата психологічних наук Аліни Бунас.

З навичками надання домедичної допомоги працівниками апаратів судів,  правилами поводження в задимлених приміщеннях і видами критичних станів потерпілих ознайомить начальник департаменту організації безпеки життєдіяльності Української служби порятунку, тренер, інструктор з надання домедичної допомоги, інспектор правозахисту І категорії Іван Павлишин.

Пізнавальною для учасників буде лекція судді Авдіївського міського суду Донецької області Олени Панченко, яка розповість про організацію роботи суду в умовах надзвичайних ситуацій та особливості роботи працівників апаратів судів в умовах карантинного режиму.

Повний текст програми підготовки старших секретарів, секретарів, головних і провідних спеціалістів місцевих та апеляційних судів розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.